Ръководеното от Владислав Горанов ведомство предлага и други изменения, свързани

...
Ръководеното от Владислав Горанов ведомство предлага и други изменения, свързани
Коментари Харесай

Въвежда се "еко" елемент в данъка за автомобилите

Ръководеното от Владислав Горанов ведомство предлага и други промени, свързани с инструкция на Европейски Съюз против практиките за отбягване на налози

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Два нови фонда и квазиданък за бизнеса предлага общественото министерство

Закрилата от уволняване на хора с увреждания отпада, само че се вкарват минимални квоти, излиза наяве от проектозакон
29 авг 2018
Когато парите от София не стигат

Докато чакат същинска децентрализация и повече локални доходи, общините в България имат и друга алтернатива за развиване: целеви заеми
24 авг 2018
Национална агенция за приходите не е изпълнила проекта за Данък добавена стойност през предходната година поради повече върнат налог

Едва 5.7% от събраните от организацията доходи са разследване на проверки, останалото е непринудено осъществяване
8 авг 2018
Авто е-волюция

Макар и непроменени по размери батериите на новите модели електрически автомобили имат с до 86% по-голям потенциал
3 авг 2018 Данъкът върху леки и товарни коли под 3.5 тона ще зависи освен от мощността на мотора и годината на произвеждане, а и от замърсяването, което предизвикват. Колкото по-щадящ е автомобилът към околната среда, толкоз по-нисък ще е дължимият налог. Това плануват оферти за промени в Закона за локалните налози и такси, оповестени в петък на уеб страницата на Министерството на финансите.

Проектът предлага и премахването на минималния предел от 50 хиляди лева за обезпечения за търговците на горива. А самоосигуряващите се ще подават годишните си данъчни заявления единствено по електронен път от 2019 година

Л(еко) данъчно изменение за колите

Данъкът върху коли под 3.5 тона ще зависи от замърсяването, което транспортното средство предизвиква. Освен от притежателите на леки коли данъкът към този момент ще бъде дължим и от тези на товарните коли, с цел да се предотвратят случаите на отбягване на данъчно облагане, написа в претекстовете към плана.

Новият " екологичен " съставен елемент съставлява коефициент, по който ще се дефинира данъкът по отношение на досегашния " веществен " съставен елемент (годината на произвеждане и мощността на двигателя). Например автомобил в екологична категория " Евро 4 " и нагоре (спрямо европейските стандарти за нездравословните излъчвания от изгорели газове) ще дължи по-малко налог, а тези с по-ниска - по-висок.

Например при коли в екологична категория " Евро 5 " коефициентът е сред 0.6 и 0.8, което допуска понижен налог с 20 до 40%. При " Евро 1 " пък коефициентът е от 1.2 до 1.3. Категорията се удостоверява с документ от производителя.

Коефициентите за годината на производството на автомобила също ще бъдат променени. Целта на предлагането е стимулиране на замяната на по-стари коли с по-нови и по-екологични.

С новата мярка се предлага и отпадането на данъчното облекчение за транспортни средства с настоящо катализаторно устройство.

Втори опит за онлайн декларациите

Друго предложение на ведомството е подаването на годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се да става единствено по електронен път от 2019 година Към момента това е наложително единствено за компаниите. Според претекстовете по-малко от 25% от хората са подали декларацията си на хартия през 2017 година

Предложението беше отправено и предходната година, само че срещна опозиция в бюджетната комисия. Тогава ръководителят на комисията Менда Стоянова разяснява, че пострадали от мярката ще са хората в отдалечените обитаеми места и опустели райони. Според нея стимулирането на доброволното подаване на данъчните заявления е по-добър вид.

Работодателите няма да са длъжни да издават служебни бележки за добития през годината облагаем приход и удържан налог от 2020 година Това ще става единствено при поискване от страна на чиновниците. Информацията ще се предава от работодатели непосредствено към Национална агенция за приходите, оферират от финансовото ведомство.

Един предел по-малко за търговците на горива

В момента Национална агенция за приходите изисква от търговците на горива обезпечения, в случай че направените от тях продажби надвишават 25 хиляди лева за месец. Те са в размер на 20% от покупко-продажбите, само че не по-малко от 50 хиляди лева Проектът планува минималният предел от 50 хиляди лева да отпадне. Предложението е направено в отговор на изпратено предупредително писмо до България от Европейска комисия точно по отношение на условия за гаранции по Закона за Данък добавена стойност, защото за дребните компании се получава по този начин, че те са по-големи от дължимия от тях индиректен налог върху продадените горива.

Облекчения за вноса на промишлеността

Вносителите на междинни артикули за промишлеността ще могат да се възползват от отсрочено начисляване на Данък добавена стойност. Тук става дума за артикули, разнообразни от тези за извънредно ползване, като измежду образците са цимент, руди, органични химични артикули, мед, алуминий. Новата мярка ще е алтернатива за компаниите, които внасят артикули на стойност от и над 50 хиляди лева и нямат отговорности към Национална агенция за приходите. За тях отпада задължението за внасяне на налога в митниците, като той ще може да се начисли в справката - декларация за Данък добавена стойност.

Бандерол и за " колекционерите " на алкохол и пури

Проектът предлага специфичен ред за известяван на митническите органи при импорт на алкохол и пури с колекционерска стойност. Проверки на митниците са открили, че всеобщо сбирките са без бандерол. Митниците откриват и " обилни количества бутилки алкохол без бандерол, съхранявани в офиси и търговски обекти (включително питейни заведения) ", оповестени като част от персонални сбирки.

Предложението гласи при покупка или приемане на алкохол с колекционерска стойност да се подава съобщение до митниците, след което продуктът би трябвало да мине през данъчен склад за слагане на бандерол, в случай че подобен е наложителен. Забранява се съхранението на сходни колекционерски артикули без бандерол в офиси, заведения и други места, където се работи.

Финансовото министерство също предлага и опцията митниците да запечатват обекти за избран период в случаите, когато лицензиран складодържател има обществени отговорности, а обезпечението, което е дал пред митниците за ръководството на склада, е усвоено изцяло или отчасти. От претекстовете към плана излиза наяве, че концепцията зад мярката е да не се натрупват спомагателни обществени отговорности.

Европейски Съюз против избягването на налози

Ведомството предлага и други промени, свързани с инструкция на Европейски Съюз против практиките за отбягване на налози. Например предлага се напълно ново предписание за ограничение на приспадането на лихви, като то ще обхване всички разноски по заеми от 1 януари 2019 година - за данъчни цели ще се признава превишението на разноските по заеми единствено до 30% от облагата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA).

Успоредно, в случай че все още непризнатите разноски за лихви не могат да се приспаднат през настоящия данъчен интервал, а се признават за данъчни цели през идващите пет години, с ново предписание се предлага безкрайно в годините преместване до цялостното им привършване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР