Ръководените от НАТО сили в Косово (КФОР) са “готови да

...
Ръководените от НАТО сили в Косово (КФОР) са “готови да
Коментари Харесай

Силите на НАТО готови за намеса в Северно Косово


Ръководените от НАТО сили в Косово (КФОР) са “готови да се намесят, в случай че стабилността е застрашена” от спора сред Косово и Сърбия, се споделя в изказване на КФОР.

“КФОР ще предприеме всички нужни ограничения за поддържане на безвредна и сигурна среда в Косово когато и да е, в сходство с мандата на ООН”, се споделя в изказването. КФОР заяви, че обстановката в Северно Косово е “напрегната” и се следи от близко от силите.

Напрежението сред двете страни се ускори преди приемането на нов закон, който ще изисква от сърбите, които влизат в Косово, да носят косовска персонална карта, вместо да употребяват единствено сръбска. Същото ще важи и за регистрационните табели на колите.

Сърбите се подвигнаха на протест в символ на митинг против новия закон, който в Сърбия работи в противоположен ред – изисква от всички хора от Косово да носят сръбски персонални карти при влизане в страната.

В отговор на протестите Косово отсрочи влизането в действие на закона за септември, “при изискване че бъдат отстранени всички барикади и бъде възобновена цялостната независимост на движение”, написа в неделя в Twitter министър-председателят на Косово Албин Курти.

Курти осъди насилието в северната част на страната и упрекна Сърбия, че се пробва да дестабилизира съседката си.

“Това е обвързвано с наклонност за дестабилизиране на Косово и застрашаване на мира и сигурността на нашите жители и на нашата страна”, написа Курти.

Косово разгласи независимостта си от Сърбия през 2008 година след въоръжено въстание на косовските албанци и последвал кървясъл отпор от страна на сърбите. НАТО се намеси, като бомбардираше сърбите, до момента в който спорът не стихна. Сърбия не е признала независимостта на Косово.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР