Ръководенето на хора не е никак лесна работа дори при

...
Ръководенето на хора не е никак лесна работа дори при
Коментари Харесай

Колко доминиращи са те? А търпеливи?

Ръководенето на хора не е по никакъв начин лесна работа даже при естествени условия. Представете си какъв брой по-сложни стават нещата във време на рецесия, когато множеството хора работят от разстояние.

Работата от у дома обаче не би трябвало да бъде одобрявана като непреодолимо предизвикателство пред ефикасното водачеството. Ако не друго, тя слага акцент върху едно сериозно качество, от чието рационализиране биха имали изгода множеството мениджъри. Това качество е разпознаването на видовете персони, към които спадат техните чиновници.

Помислете за това по какъв начин вашите подчинени избират да споделят, по какъв начин избират да получават противоположна връзка. Според The Predictive Index, има четири съществени мотивационни потребности, които дефинират държанието на хората на работното място: доминантност, екстраверсия, толерантност и етикеция.

За да бъдат по-разбираеми и използвани тези категории, просто ги разгледайте под форма на въпроси за вашите чиновници:

Колко преобладаващи са те?

Доминиращите персони са мощно самостоятелни. Те обичат да работят сами, с цел да могат да извършват дилемите си съгласно своето движение на работа. От друга страна, хората, които не са доминантни, избират работата в екип и търсят способи да си сътрудничат със своите сътрудници. Когато попаднат в конфликтна обстановка, те търсят компромис.

В взаимозависимост от това къде на тази канара се подреждат вашите чиновници, най-ефективният метод към тяхното ръководство е радикално друг. Ако са доминантни – дайте им повече благоприятни условия да работят по независими планове, които подхранват усещам и за самостоятелност. Много значимо е и да отчитате персоналните им достижения

При не толкоз доминантните чиновници методът би трябвало да бъде противопоставен – намерете метод да им осигурите колаборативна среда на работа, било то посредством общи чатове, видеоконферентни връзки или споделени документи. За тях е значимо да имат контакт с другите членове на екипа и триумфите им да се правят оценка като част от нещо по-голямо.

Екстроверти или интроверти?

Работата от разстояние оказва друго въздействие върху хората. При екстровертите то несъмнено е отрицателно. Както интровертите имат потребност от успокоение и време за размисъл, с цел да бъдат ефикасни в това, което вършат, екстровертите имат потребност от обществени контакти и диалози. Когато паниката на работното място е сменена от усамотението на домакински офис, смяната може да парализираща за екстровертите.

За да им помогнете да се аклиматизират към работата от разстояние, намерете способи за поддържане на обществените контакти. Провеждайте постоянни диалози с тях. Създайте стаи за чат в информационни платформи.

Същевременно с това позволете на по-интровертните си чиновници да разкрият цялостния си капацитет в новите условия на работа, които дават отговор съвършено на техните потребности. Дайте им свободата да поддържат връзка с сътрудниците си с темпото, с което желаят.

Колко търпеливи са те?

Търпеливите чиновници слагат приоритет на възприятието за непоклатимост. Те нормално са спокойни и събрани, като методът им към работата може да бъде разказан най-добре като систематичен. Нетърпеливите служащи, въпреки това, жадуват за смяна. Те обичат да работят по няколко плана едновременно, тъй като това внася многообразие в всекидневието им.

За да ръководите дейно търпеливите чиновници в изискванията на работа от разстояние, би трябвало да се фокусирате върху естественото им успокоение. Нека те бъдат оня постоянен дирек, върху който да се осланят останалите чиновници.

Както към този момент казахме, ключът при нетърпеливите е в разнообразието. Дори и на фона на всички спомагателни домашни задължения(гледане на деца, разхождане на домашни любимци, готвене), работата от разстояние за тези хора може да наподобява като рутина. Дайте им предизвикателни задания, които да държат на нокти и да подхранват любознанието им всеки ден.

Колко публично подхождат те към работата?

Служителите, които гледат през една по-официална призма на работата си, обичат ясно дефинираните рамки и граници. Те гледат на разпоредбите като на безгрешни закони, които би трябвало да бъдат следвани непременно. Хората, които подхождат по-небрежно към нещата, избират гъвкавите работни правила. За тях разпоредбите са по-скоро насоки, които не е наложително да бъдат спазвани.

За да подкрепите първите, би трябвало да им осигурите подредеността, от която имат потребност. Дефинирайте ясно мечтаните резултати от дилемите, които им възлагате, и задайте съответни крайни периоди, към които те да се придържат. Гледайте на тях като на специалисти в региона, с която се занимават, и им помогнете да се развиват в професионален проект.

По-небрежните чиновници не се нуждаят от толкоз ясни насоки( а и не ги искат). При тях е доста значимо да не прибягвате до микроменажиране. Позволете им да подходят към работата си по личен метод и искайте постоянни отчети за напредъка, който са постигнали.

.................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР