Ръководената от Юлия Ненкова комисия е нямала основание да не

...
Ръководената от Юлия Ненкова комисия е нямала основание да не
Коментари Харесай

ВАС: КЗК трябва да разгледа второто искане на Гинка Върбакова за активите на CEZ

Ръководената от Юлия Ненкова комисия е нямала съображение да не прегледа второто искане от " Инерком " за договорката с CEZ

© Юлия Лазарова Още по тематиката
CEZ стартира договаряния с индийския претендент за българските активи

Гинка Върбакова не заплати контрактуваната с чехите цена в периода до 30 ноември, само че към момента остава в договорката
3 дек 2018
CEZ не вкара Гинка Върбакова в управлението на българските си сдружения

" Инерком " е трябвало да заплати над 300 млн. евро до края на ноември. Но заплащане няма, по тази причина следват договаряния какво да се прави
27 ное 2018
Гинка Върбакова ще влезе в надзора на ЧЕЗ, само че под изискване

Чехите оферират Върбакова и близки до нея хора да влязат в управлението на българските сдружения, само че в случай че се стигне до договорка
5 ное 2018
Сделката за CEZ: Малък късмет за Гинка Върбакова

Какви са вероятните сюжети след решението на Комисия за защита на конкуренцията?
27 юли 2018 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) погрешно е отказала на 18 октомври да образува произвеждане по подаденото на 21 септември от " Инерком България " ново съобщение за придобиването на бизнеса на CEZ в страната. Това е определил на 20 ноември Върховният административен съд, откакто компанията на Гинка Върбакова и чешката CEZ подадоха тъжби против решението на антимонополния орган.

Магистратите връщат преписката на Комисия за защита на конкуренцията със наложителните инструкции да се образува произвеждане по подаденото заявление за централизация. Това би трябвало да се случи още тази седмица. До значително развиване по договорката надали ще се стигне - в първото си решение регулаторът твърдеше, че договорката е неприемлива, а при второто - купувачът " Инерком " на Генка Върбакова е направил единствено проформа рокади по собствеността и управлението. Така второто изговаряне на Комисия за защита на конкуренцията евентуално ще е като първото - отвод. Освен това " Инерком " трябваше да заплати контрактуваната сума на CEZ до 30 ноември, само че това не се случи и чехите оповестиха, че стартират паралелни договаряния с India Power Corporation. А и покупката на Върбакова не се употребява с политическа поддръжка от ръководещите.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. " Новите " условия

Поводът " Инерком " да подаде второ съобщение до Комисия за защита на конкуренцията за договорката е " настъпила забележителна смяна в събитията ". В случая през август в групата на " Инерком " беше осъществено преструктуриране, вследствие на което сдруженията - производители на електрическа сила от фотоволтаични централи, бяха извадени от портфолиото й, откакто Гинка Върбакова излезе от управата на " Диана Хънт ", " Еко-Строй Инженеринг ", " Улер 2009 ", " Евро Бетон " и " Риал Стейтс ". Но там действително влязоха свързани с нея лица.

Именно слънчевите паркове бяха главният претекст на антимонополистите да забранят договорката - в решението им се изтъкваше опцията за усилване на господстващото състояние на обединената група.

Когато не спазваш разпоредбите

От Комисия за защита на конкуренцията взеха решение, че ново произвеждане по проблема не може да бъде формирано, тъй като комисията към този момент е била нотифицирана за същата договорка сред същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла с решение на 19 юли, което се апелира от страна на " Инерком България " и от CEZ. Делото е планувано за 14 май 2019 година

" Наличието на висящо административно произвеждане със същия предмет и с присъединяване на същата страна, във етапа на правосъдно оборване, е безспорна негативна процесуална причина за формиране на ново произвеждане ", аргументираха се тогава се антимонополистите. Според Върховен административен съд обаче това предписание е погрешно, постановено при нарушаване на процесуалните правила и при материална незаконност.

Магистратите са открили, че Комисия за защита на конкуренцията гази периоди. Уведомлението от " Инерком " е подадено на 21 септември и съгласно Закона за защита на конкуренцията Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да образува произвеждане в тридневен период. Това обаче не се случва и на 15 октомври " Инерком " е сезирало ръководителя на комисията Юлия Ненова за забавата, при което на 18 октомври антимонополният орган отхвърля да образува произвеждане. Законът за защита на конкуренцията обаче не планува такава опция - Комисия за защита на конкуренцията може да образува произвеждане или да изисква спомагателни сведения, само че не и да откаже разглеждане на проблема. Едва когато има формирано произвеждане, то може да се приключи заради нередовни документи.

" Следователно в несъгласие със закона ръководителят не е образувал произвеждане по по този начин подаденото съобщение ", заключават висшите съдии.

Какво може да последва

Това, че Комисия за защита на конкуренцията е задължена да образува произвеждане по настояването на " Инерком ", най-вероятно няма да докара до разрешаване на договорката. В определението на Върховен административен съд се показва, че в хода на едно такова произвеждане може да се откри, че към този момент има формирано дело със същия предмет (какъвто е случаят) и да се вземе същото решение за прекратяването му. От друга страна обаче, в решението си от 18 октомври Комисия за защита на конкуренцията разгласи, че новите условия, на които се базира " Инерком ", имат значение за разрешаване на разногласието, издигнат пред съда, доколкото съставляват " обстоятелства, взети поради от антимонополния орган при осъществяване на икономическия и юридически разбор в обжалваното решение ". Така че всъщност уведомлението за концентрацията сред " Инерком " и сдруженията на CEZ в България от 21 септември е друго от това, което бе подадено през март и по което в този момент има формирано дело.

Но действително смяна в групата на Върбакова няма, единствено прекачване в името на различността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР