Ръководената от Илияна Христова структура в КФН подготви застрахователите за

...
Ръководената от Илияна Христова структура в КФН подготви застрахователите за
Коментари Харесай

Застраховките в английски компании остават валидни при Brexit без сделка

Ръководената от Илияна Христова конструкция в КФН приготви застрахователите за измененията при Brexit без договорка

© Анелия Николова Финансовият регулатор приготви застрахователния бранш и потребителите за правните последици от излизане на Англия от Европейския съюз без договорка. От напътствията на Комисията за финансов контрол (КФН) излиза наяве, че по неизтеклите контракти с компании, чиито централи са в Обединеното кралство, ще продължат да важат поетите отговорности, само че след датата на Brexit настъпват промени за британските застрахователни и презастрахователни компании, които желаят да работят на българския пазар.

Какво се трансформира за потребителите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Указанията на КФН са признати във вторник и дават изясненост по какъв начин ще се ползва Кодексът за застраховането (КЗ) по отношение на застрахователни и презастрахователи компании, както и контракти, подписани с тях, след излизането на Англия от Европейския съюз (ЕС), в случай че не се стигне до договорка.

В българското законодателство не се планува прекратяването на застрахователни контракти, подписани със застрахователи с централи в Обединеното кралство преди датата на отдръпването от общото икономическо пространство на Европейски Съюз. Английските застрахователи не се освобождават от отговорностите си по към този момент подписаните контракти, които резервират действието си за периода, за който са подписани, в случай че застрахователният портфейл на застрахователя бъде трансфериран на различен осигурител или в случай че застрахователният контракт бъде преустановен, изясняват от КФН.

Какво се трансформира за фирмите

Няма информация за това какъв размер застраховки с снабдители от Англия се употребяват от потребителите в България, само че до момента в който страната е в обединеното икономическо пространство, нейни компании могат да работят при изискванията на свободно даване на услуги. След датата на Brexit британските компании ще се одобряват за идващи от трета страна, което значи, че няма да имат право да подписват нови застрахователни контракти на локалния пазар и ще се гледат като застрахователи с лишен лиценз.

Ако британски компании желаят да работят с клиенти в България, то те ще би трябвало да записват локален клон, регистриран по Търговския закон и лицензиран от КФН.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР