Ракията в магазините с етикет със съдържание. Такава промяна ще

...
Ракията в магазините с етикет със съдържание. Такава промяна ще
Коментари Харесай

Симеонов в акция Ракия, иска съдържание на бутилките

Ракията в магазините с етикет със наличие. Такава смяна ще изиска от Народното събрание вицепремиерът Валери Симеонов.

Причината е, че огромните производители употребили като съществена суровина зърнен етанол, а не плодове. Така след акция "Тишина " през лятото в "Слънчев бряг ", в този момент Симеонов поде друга.

"Ще защитим „ баламите”, произвеждащи ракия и спазващи закона, които си заплащат акциза от сивия бранш посредством повече надзор на страната и от огромните спиртопроизводители, като предложим законова смяна и на етикетите на спиртните питиета да се изписва какъв брой % е зърненият етанол ". Това съобщи пред медиите вицепремиерът след среща в Министерски съвет с производителите от съдружие „ Българска домашна ракия”.

От съдружие „ Българска домашна ракия” се оплакали от нередности в бранша. Според вицепремиера има регистрирани 1500 ракиджийници, а сред 3000-6000 са незаконните. Така, по думите на Валери Симеонов, поради непълен надзор, съзнателните производители на ракия били ощетени.

Симеонов осведоми, че се приготвя закон за българските уникати,

където тези ползи ще бъдат предпазени, евентуално това ще стане до идната годишна продукция.

Той има съмнения, че „ в огромните спиртоварни не се създава ракия в този тип, в който всички си фантазираме, че се прави от грозде, от кайсии, праскови или от сливи, а и от зърнен етанол”. Защото българските закони и стандарт разрешават напитката ракия да се създава от до 60% зърнен етанол, който се получава от царевица, от зърно, от меласа. Този зърнен етанол не е нездравословен за здравето, само че по никакъв метод не подхожда на визията на потребителя за ракия, акцентира Симеонов. Тази напитка е всичко друго, само че не и ракия, повтори той.

Този етанол се създава от огромните спиртни заводи и се продава,

употребява се в производството на ракия и когато се види такова шише в магазина, на етикета не написа какъв е процентът на зърнения етанол, изясни вицепремиерът. И по този начин си задаваме въпроса - за какво за кашкавала и сиренето би трябвало да написа какъв е процентът на палмовото масло, да се поставят на обособен рафт, само че променихме закона и ги задължихме да вършат това, а за алкохола да няма?

Българите наподобява са правели ракия още през X в.

Италианци са влюбени в българската ракия

Симеонов счита, че в този бранш има огромен безпорядък и нерешени проблеми. Законите и разпоредбите са ясни, само че страната не упражнява задоволителен надзор и те не се съблюдават. За да избягнат налозите редица частни спиртоварни минават в сивия бранш и упражняват нелоялна конкуренция.

Петко Събев от сдружението за българска домашна ракия удостовери думите на вицепремиера, а съпредседателят на сдружението Андон Андонов акцентира, че той и сътрудниците му се разграничават от незаконните спиртопроизводители и приканват за спазването на закона.

Запитан за случая с отриването на първокласната тоалетна на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина вицепремиерът отговори,

че съзнателно е направил „ капан за мишлета и за недобросъвестни медии”. Като добави, че това е дребен подробност от събитието, на което е ставало дума за цяла водоснабдителна система с създаване на нова помпена станция, на нов тръбопровод.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР