Ракетните удари на Русия срещу Украйна още веднъж показаха, че

...
Ракетните удари на Русия срещу Украйна още веднъж показаха, че
Коментари Харесай

Ген. Събев: Руските ракетни удари подчертаха нуждата България да има съвременна ПВО

Ракетните удари на Русия против Украйна още един път демонстрираха, че България се нуждае от модерна Противовъздушна отбрана. Добре е да бъдат закупени ЗРК „ Патриот “, с каквито Румъния към този момент разполага. Така ще изградим една доста надеждна зона за противовъздушна и противоракетна защита по източната част на България и Румъния.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Съби Събев, генерал-майор от запаса. Той е първият народен боен представител на България в основната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса.

С ген. Събев беседваме за масирания ракетен удар, който Москва нанесе в понеделник против цели на територията на Украйна. Той прави разбор на ракетите, които бяха задействани от съветска страна и техните благоприятни условия. Армията на Путин изстреля 84 крилати ракети и към 24 безпилотни летателни апарата. Бяха употребявани главно два вида съветски ракети с въздушно базиране – Х-101 и Х-555, евентуално ракети от оперативно-тактическите ракетни комплекси (ОТРК) „ Искандер “, както и крилати ракети „ Калибър “ с морско базиране.

Ракетата Х-101 е стратегическа крилата ракета въздух-земя с понижена забележимост. Тя мъчно се открива. Съвременна, с доста ефикасна система за ориентиране, която може да получи информация за координатите на задачата и по време на полет. Нейната оптималната далекобойност е 5500 км. Ракетата е способна да унищожава цели при евентуално кръгово отклоняване от 10 м. Тя, както и Х-555, бяха изстреляни от 10 стратегически бомбардировачи във вътрешността в територията на РФ. Ракетата лети с оптималната скорост 250-270 м/с.

„ Тази ракета беше употребена в Сирия в интервала 2015-2017 година и в Украйна тази година. На 26 юни 2022 година 14 броя бяха изстреляни по украинския град Днепро “, напомни ген. Събев.

Ракетата Х-555 е още по-съвременна, само че е с по-малък обхват – 2000-2500 км. Масата на бойната ѝ част е сред 200-400 кг, до момента в който на Х-101 е 450-500 кг. Носителите са също стратегическите бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.

Комплексът „ Искандер “ употребява най-много актуалната ракета Р-500, която е с оптималната далекобойност 500 км. По-усъвършенстваният вид е „ Искандер М “. Този комплекс употребява на въоръжение квазибалистична ракета, която не лети по строго балистична територия. Тя може да маневрира по време на полет, с цел да избегне системата за Противовъздушна отбрана. Има по-висока акуратност 5-7 метра отклоняване от центъра на задачата, когато има сателитно ориентиране.

Ракетата с морско базиране „ Калибър “. Масата на нейната бойна част е от 450 до 500 кг. Обхватът на полета е към 1500 км при стандартна бойна глава, а при нуклеарна бойна глава, която е релативно по-лека, доближава 2500 км. Разработва се и нова крилата ракета „ Калибър М “ с далекобойност над 4500 км.

„ Беше оповестено, че с тези ракети са изумени цели на енергийната инфраструктура на Украйна, само че действително бяха наранени и доста жилищни региони, в това число едно учебно заведение и даже пешеходен мост “, означи ген. Събев.

Според него ракетният удар против моста е проява, че и руснаците могат да поразяват сходен вид инфраструктура след случилото се на 8 октомври с Кримския мост. Той е безапелационен, че ракетните удари няма да донесат никакво стратегическо преимущество, тъй като са носили главно углавен темперамент поради удара по моста, съединяващ Русия с анексирания полуостров.

„ Владимир Путин понесе това като тежка плесница. Уронване на престижа му на мощен човек, който не се колебае да взема решения даже за такава безсмислена и нападателна война, която води в Украйна “, уточни ген. Събев.

Той даде висока оценка на украинската Противовъздушна отбрана, която е съумяла да смъкна към 50% от крилатите ракети и дроновете.

Страните-членки на НАТО, в това число България, вършат съответни заключения от войната против Украйна.

Ген. Събев съобщи, че съветските ракетни удари още един път са посочили нуждата страната ни да има съвременна Противовъздушна отбрана, брегова ракетна защита и даже ударни дронове.

„ Много от дълго време съм изразил аргументирано мнение, че нашата Противовъздушна отбрана би трябвало да се усъвършенства и да закупим ЗРК „ Патриот “, каквито към този момент закупи Румъния. Така ще може да се построи една доста надеждна зона за противовъздушна и противоракетна защита по източната част на България и Румъния “, прикани военният специалист.

Според него би трябвало да купим и РСЗО HIMARS, каквито Румъния също към този момент е придобила.

„ Има доста заключения от тази война и те би трябвало да се употребяват извънредно пълноценно, с цел да могат да се заложат в проекта за рационализация и превъоръжаване на българската войска до 2032 година “, акцентира ген. Събев.

Но преди всичко би трябвало да променим съществено оценката си за войната на Русия против Украйна.

„ Новото 48 Народно заседание би трябвало да вземе решения за даване на военна помощ на Украйна, за която тя неколкократно моли нашите държавни управления. Някои проруски партии, с цел да си запазят имиджа пред своя електорат отхвърлят и вършат всичко допустимо това да не се реализира. Засега имат триумф, само че това би трябвало да се промени “, безапелационен е военният специалист.

Той напомни, че в Украйна има и забележителна българска диаспора. „ Можем да си представим каква е тяхната оценка, че към този момент 8 месеца България не дава намерено военна помощ, както доста други страни от НАТО и Европейски Съюз го вършат “, съобщи пред БГНЕС ген. Съби Събев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР