Ракетни удари разтърсиха афганистанската столица Кабул, докато САЩ се надпреварват

...
Ракетни удари разтърсиха афганистанската столица Кабул, докато САЩ се надпреварват
Коментари Харесай

Насилието в Кабул ескалира, има данни за американски въздушен удар, убил деца

Ракетни удари раздрусаха афганистанската столица Кабул, до момента в който Съединени американски щати се надпреварват с времето, с цел да завършат изтеглянето си от Афганистан, заяви Агенция Франс Прес. Евакуацията се прави в извънредно напрегната конюнктура и под опасността от терористични офанзиви, показва БГНЕС. Припомняме, че крайният период за евакуиране на американската войска от Афганистан изтича на 31 август.

В понеделник сутринта бяха чути ракети, летящи над Кабул, съгласно публицисти на Агенция Франс Прес в града. Хората, живеещи покрай летището, споделиха, че са чули звуците на задействаната противоракетна отбранителна система. В непосредственост до летището се виждаше издигане на пушек. Мястото, където са паднали ракетите, не е разпознато, нито задачите, към които са били ориентирани.
 Първата група бежанци от Афганистан дойде в Прищина Първата група бежанци от Афганистан дойде в Прищина
Първата група от 111 бежанци от Афганистан дойде в неделя вечерта в Прищина, с американски боен аероплан, съобщи РТС. Бежанците о...

Междувременно се появи информация, че 9 мирни жители, сред които 6 деца, са убити при удара от американски дрон в Кабул. Новината заяви CNN. По-рано афганистанският ефирен канал Ariana News заяви, че при ракетен удар в Кабул са починали шестима души, в това число четири деца.

Американските военни оповестиха, че са нанесли удар по автомобил, погубен в неделя от американски дрон в афганистанската столица, защото е превозвал огромни количества експлозиви и е представлявал непосредствена опасност за летището в Кабул. Целта е обвързвана с терористичната формация " Ислямска държава-Вилаят Хорасан ", която Съединени американски щати упрекват за неотдавнашния атентат на летището, при който починаха 13 американски бойци, съгласно Централното командване, отговарящо за интервенцията.

Един от членовете на фамилията, което е потърпевшо, уточни всичките девет жертви на нападението, ориентирано към кола на хипотетични терористи. Най-малките жертви са на две и три години.

Роднина, който е брат на някои от убитите, сподели пред публицист, че това е " нормално семейство ". " Ние не сме " Ислямска страна ". Това бе фамилен дом, в който братята ми живееха със фамилиите си ", сподели той.

" Ние сме наясно със известията за цивилни жертви в следствие от удара ни против автомобил в Кабул през днешния ден. Продължаваме да оценяваме резултатите от този удар, за който знаем, че е предотвратил непосредствена опасност от страна на Ислямска държава-К (Ислямска страна - " Вилаят Хорасан " ) за летището. Знаем, че заради унищожаването на транспортното средство са последвали обилни и мощни детонации, което демонстрира съществуването на огромно количество експлозив вътре в автомобила, което може да е довело до спомагателни жертви. Не е ясно какво се е случило и ние продължаваме да проверяваме “, се споделя в изказване на представителя на Централното командване на Съединени американски щати Бил Ърбан.
 Политиците единни: Не желаеме бежанци от Афганистан! Политиците единни: Не желаеме бежанци от Афганистан!
" Темата не е приоритет в този момент " - по този начин най-общо могат да бъдат систематизирани позициите на политическите сили за предстоящата нова мигрантска криз...

Командването също по този начин съобщи, че ще бъде " натъжено " от всяка " евентуална " гибел на почтени хора.

Не повече от 300 американци остават да бъдат евакуирани от страната, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен в неделя. " Ние работим неуморно тези часове и дни, с цел да ги измъкнем оттова ", сподели той, 48 часа преди крайния период за евакуиране.

Около 114 400 души, в това число близо 5 500 американски жители, бяха евакуирани от Афганистан от 14 август, в навечерието на завладяването на Кабул от талибаните.

Последната фаза от евакуационните интервенции беше затруднена от нападението на " Ислямска страна " в четвъртък, покрай летището на афганистанската столица, при което починаха към 100 души, в това число 13 американски бойци и двама английски.

Джо Байдън посрещна останките на 13-те починали военнослужещи на пистата във военната база в Дувър, Делауеър. Президентът на Съединени американски щати е подложен на остри рецензии поради оправянето му с афганистанската рецесия.

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР