Ракетата прототип Starship на американската компания SpaceX претърпя голяма авария

...
Ракетата прототип Starship на американската компания SpaceX претърпя голяма авария
Коментари Харесай

Голяма авария на шумно рекламираната ракета Starship на SpaceX

Ракетата първообраз Starship на американската компания SpaceX претърпя огромна повреда по време на тествания за налягането, оповестяват американските медии.

Видео от повредата в американския щат Тексас сподели разкъсването на горната част на галактическия транспортен съд.

Криогенните горива, с които е бил зареждан кораба по това време, са се разпръснали из оборудването Бока Чика в голям облак.

Американската галактическа компания обявява Starship като универсална транспортна система на бъдещето . Ракетата ще бъде употребена да транспортира хора и товари отвън Земята и за дестинации по целия свят.

Прототипът Mk-1 трябваше да стартира на практика полети до 20 км надморска височина през идващите седмици. В " Туитър " изпълнителният шеф на SpaceX Илън Мъск разгласи, че това към този момент не може да се случи и корабът ще бъде пенсиониран.

Работата по създаването на ракетата към този момент е ориентирана към различен първообраз , обозначен като Mk-3.

" [Mk-1] имаше известна стойност като индустриален пионер, само че дизайнът на полетите е напълно друг ", разяснява Мъск пред множеството си почитатели в обществената мрежа.

В изказване на SpaceX се прецизира: " Целта на днешното тестване беше да натовари системите до най-много, тъй че резултатът не беше изцяло непредвиден . "

Илън Мъск предоставяше постоянни актуализации на проектите си за Starship, като най-скорошната беше през септември, когато приказва в детайли за инженеринга на машината и евентуалните приложения.

По думите му Mk-3 може да бъде построен доста по-бързо от Mk-1. Той също бил в положение да излезе в орбита.

Подобно на ракетите Falcon-9 на SpaceX, Starship е планиран да бъде употребен неведнъж. Още повече, в действителност.

Starship беше рекламиран шумно за съперник на огромната нова ракета на американската галактическа организация НАСА, наречена Space Launch System (SLS), която ще бъде употребена за изпращане на астронавти на Луната и Марс.

Засега НАСА преглежда Starship единствено като евентуален товарен транспортен съд за доставката на товар до лунната повърхнина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР