Ракът се лекува и диагнозата му не бива да плаши

...
Ракът се лекува и диагнозата му не бива да плаши
Коментари Харесай

Годишно в България над 700 жени се разболяват от рак на яйчника

Ракът се лекува и диагнозата му не трябва да плаши никого, споделя сподели Нана Гладуш - създател на Фондация " Една от 8 " във връзка Световния ден за битка с рака на яйчника.

У нас годишно се разболяват над 700 дами от рак на яйчника, а в международен мащаб всяка година се диагностицират 240 хиляди дами.

" Събуди се с грим " е мотото на Световния ден на битка с яйчника и членовете на Фондация „ Една от 8 “ се гримираха в синьо-зелената гама - знак на битката с рака на яйчника. Жените би трябвало да бъдат осведомени за заболяването.

„ Прави ми усещане, където вървим да вършим профилактични прегледи за рак на гърдата – българката от ден на ден има здравна просвета и все по-често отива на такива прегледи “, сподели една от участничките.

Най-големият проблем на карцинома на яйчника е, че той се диагностицира късно, споделя доктор Лилия Колева, акушер - гинеколог:

„ Симптомите са неспецифични и нормално мъчно се диагностицира. Пациентките идват с тези признаци, нормално когато болестта е напреднало. Някои от по-характерните признаци, поради които идват, са отичане на корема, проблеми с уринирането, болежка, тежест. Важно е пациентката да търси ранно диагностициране посредством постоянни профилактични прегледи. Нашите препоръки са най-малко един път годишно да бъдат направени, като това да включва освен гинекологичния обзор, а и ултразвуково проучване “.

Всяка жена с рак на гърдата е належащо да се изследва и за рак на яйчника, изясни Нана Гладуш.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР