Ракът при кучетата за съжаление се е превърнал в доста

...
Ракът при кучетата за съжаление се е превърнал в доста
Коментари Харесай

Рак при кучето

Ракът при кучетата за жалост се е трансформирал в много постоянно срещана патология измежду животните, които са достигнали възраст 10 години. Статистиката демонстрира, че злокачествените тумори се откриват при 30% от мъжките и 50% женските възрастните кучета. Новообразуваният могат да зародят и при младите кучета, в случай че имат генетична предразположеност. Имайки поради честотата на болестта, притежателите на четириногите другари е добре да са осведомени с първите признаци на рак при кучетата, с цел да могат навременно да потърсят здравна помощ.

Видове рак при кучетата

При избора на лекуване има значение, както повода за появяването на тумора, по този начин и типа на рака, а точно дали приказваме за доброкачествено или злокачествено образувание. Правилната диагностика е от фундаментално значение, защото от нея зависи избора на лекуване и последващата прогноза от него.

Доброкачественият израстък при кучетата нормално не е рисков, защото има ясни граници, а също по този начин туморът е ситуиран в капсулата, като един тип единствено изтласква прилежащите тъкани, само че без да израства в тях. Расте постепенно, не метастазира и не се появява още веднъж при премахване от хирурга.

Злокачественият израстък е доста рисков, защото се отличава с деен напредък, податливост към кървене, а също по този начин доста бързо могат да се получат метастази и като цяло болестта има отрицателен резултат върху цялото тяло. Хирургичното премахване не постоянно взема решение казуса изцяло, защото раковите кафези могат да попаднат в лимфните възли и други тъкани и органи.

Симптоматика на рака при кучетата

Учените към момента не са наясно, каква е точната етиология на болестта и какви са предразполагащите фактори, които могат да доведат до това ужасно заболяване при питомците. Един от тях е наследствения фактор, като останалите теории са по-скоро единствено догатки, само че към момента учените нямат единно мнение по въпроса.

Някои от признаците на рак при кучетата са:

 Рак при кучето

- домашният любим става равнодушен, не се радва на игри и кучешки лакомства;

- кучето няма апетит;

- внезапно понижаване на тежестта, даже в случай че кучето се храни добре;

- повръщане при кучето, което може да е с примеси на кръв;

- диарията на кучето се редува със запек;

- от устата на кучето се появява неприятна миризма;

- нарушаване на уринирането и дефекацията;

- кучето страда от зной, суха кашлица и стартира да диша с отворена уста;

- коремът се увеличава;

- конвулсивни придвижвания, кучето припада.

Това са по този начин наречените общи признаци на рак при кучетата, а има и такива, които са директно свързани със самото новообразувание и неговата локализация. Именно по тази причина, в случай че забележите най-малко един от горните признаци, тогава незабавно би трябвало да се обърнете към ветеринар, тъй като при рака всяка една минута е скъпа и може да е решаваща. Именно ранната диагностика и вярното лекуване е единственият метод за триумф и висок късмет за възобновяване.

Диагностика на рака при кучетата

Злокачествените новообразувания също могат да бъдат открити в ранен стадий в хода на елементарен обикновен предпазен обзор от ветеринарен доктор. Клиничните проучвания на кръвта и урината, както и измененията в индикаторите им ще накарат експерта да предпише спомагателни прегледи, с цел да се обясни точната причина, което може да избави живота на кучето ви. Именно по тази причина е толкоз значимо да посещавате постоянно ветеринар, с цел да се правят профилактични прегледи на вашия питомец.

Едни от най-използваните способи за диагностика е рентгена, ултразвуково проучване на органите и биопсията на засегнатата тъкан. С помощта на хистологичното проучване ще може да се разкрие типа на тумора, както и неговия генезис. В някои случаи се употребяват способи като ендоскопия, ЯМР и КТ. Само след сходен обстоен обзор ветеринаря ще може да избере най-хубавата тактичност за лекуване. Също по този начин ще може да се откри стадия на рака и какво е общото здравословно положение на вашия домакински любим сега.

 Рак при кучето

Лечение на рака при кучетата

Ако след прегледа при ветеринаря, диагнозата кучешки рак се е удостоверила, тогава би трябвало да се дефинира схемата на лекуване, както и да се подхващат сложни медицински ограничения. Първо би трябвало да се вземе поради типа на тумора, като в случай че е незлокачествен, тогава се прави интервенция за отстраняването му, с цел да се минимизира шанса да стане недоброкачествен.

Ако туморът е недоброкачествен, тогава е нужна композиция от разнообразни медицински способи като хирургично премахване на тумора, лъчева и химиотерапия. Избора на съответната скица на лекуване в този случай зависи значително от локализацията на тумора, неговия генезис и стадия на болестта. Ако рака при кучето е в нулев и първи етап, тогава прогнозата е удобна, само че единствено в случай че се извърши хирургично премахване на образованието. Ако обаче раковите кафези се открият в лимфните възли, тогава към този момент приказваме за трети етап на рака, като заради тази причина са вероятни рецидиви на патологичния развой, както и появяването на метастази. Някои типове тумори са устойчиви на химиотерапия и могат да бъдат лекувани единствено с лъчетерапия, до момента в който други, в противен случай, са по-податливи на лекуване с избрани медикаменти. Всичко това ще бъде взето поради от лекуващия онколог при определяне на лекуване на кучето.

Грижете се за четириногите си другари и постоянно ги водете на профилактични прегледи при ветеринар. Това е най-краткият път към ранното разкриване на разнообразни кучешки болести, които са доста по-податливи на лекуване в началните си стадии, в това число и рака. Здравето на кучето е от огромно значение.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР