Ракът на шийката на матката е вторият най-смъртоносен рак за

...
Ракът на шийката на матката е вторият най-смъртоносен рак за
Коментари Харесай

Ефективна ли е ваксината срещу човешки папилома вирус

Ракът на шийката на матката е вторият най-смъртоносен рак за дамите, след този на гърдата. В съвсем всички случаи той е породен от човешкия папилома вирус или HPV. Заразяването с вируса става главно по сексуален път, само че и при контакт кожа в кожа. Затова потреблението на презерватив не е надеждно средство за предотвратяване, а успеваемостта му е едвам 60%.

Почти всеки полово деен човек се среща с някой вариант на вируса най-малко един път в живота си. Най-често инфекцията се почиства непринудено от имунната система на организма, само че това може и да не се случи. Мъжете са тихи преносители на болестта и нямат никакви признаци.

Вирусът има над 50 варианта, като към 20 от тях крият огромен или междинен риск от причиняване на рак на маточната шийка. Затова е целесъобразно всяка жена да посещава профилактично гинеколога си най-малко един път годишно, при което да ѝ бъде правена цитонамазка. За страдание тя не всеки път е задоволителна, с цел да бъдат открити болестните промени в клетките.

Според някои учени подправено негативните резултати от цитонамазката (т.нар. Pap тест) са към 45%. Това може да се дължи на създаваните от изменените кафези белтъци, наречени кадхерини, които ги вършат добре прикрепени и сложни за остъргване с четчицата за тестът. Така наличието им остава неусетно.

За повишение на достоверността на резултата е нужно да се направи колпоскопия - обзор на шийката посредством непосредствено наблюдаване благодарение на уред, сходен на микроскоп с камера. Така лекарят може директно да види дали има изменение във типа на тъканите.

При определяне на такова изменение следва осъществяването на биопсия и установяване от патолог в лабораторни условия дали има раково променени кафези и коя е степента на изменение или дисплазия. В взаимозависимост от този резултат се подхващат и идващите ограничения на лекуване, като при по-тежките промени тъканта се изрязва посредством способ, наименуван конизация.

Заболяването е безсимптомно, до момента в който не се доближат крайните му етапи, които заплашват живота. Затова навременното диагностициране е от изключителна значимост за сполучливо лекуване и попречване на съдбовните последици.

През 2008 година в Британска Колумбия е почнала стратегия за ваксиниране на ученички в шести клас против HPV. Днес девойките са част от програмата за скрининг на маточната шийка и е открито, че при тях рискът от поява на такива промени е с 57% по-нисък. Те са били ваксинирани с ваксина, предпазваща от двата най-разпространени високорискови варианта на вируса.

По-съвременните ваксини защищават от девет варианта. Важно е имунизацията да се сложи преди началото на половия живот и преди 26-годишна възраст.

Поставянето ѝ не анулира потребността от профилактични прегледи и цитонамазки и не оправдава воденето на безразборни полови контакти.

Трябва да се има поради и един любопитен факт - най-разпространените варианти в България се разграничават от тези в международен мащаб. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР