Ракът на панкреаса засяга почти половин милион души по света.

...
Ракът на панкреаса засяга почти половин милион души по света.
Коментари Харесай

Проф. Куртева: Годишно над 2000 българи чуват диагнозата рак на панкреаса


Ракът на панкреаса визира съвсем половин милион души по света. Тенденциите обаче са притеснителни - броят на новите случаи пораства с бързи темпове. За това алармира проф. доктор Галина Куртева, един от водещите експерти по здравна онкология в България .

Статистиката на това заболяване е много черна. „ Карциномът на панкреаса е на 7-мо място като причина за гибел в света. Новите случаи са съвсем 500 000. Заболяването се среща по-често след 55-годишна възраст.

Снимка: iStock


У нас всяка година тази диагноза чуват малко над 2000, като има лек превес на мъжете.

Заболелите в Европа са 140 000, само че за жалост съвсем толкоз умират от болестта. Лошото е, че 80% от новозаболелите са в напреднал етап на болестта. Така наречената 5-годишна преживяемост е към 10%, като за съпоставяне при туморите на гърдата и простата тя надвишава 50%.

„ Средната преживяемост на живота след слагането на диагнозата е под 12 месеца, а в случай че туморът е в така наречен метастатичен етап - не надвишава 6 месеца. Затова споделих, че статистиката е черна “, сподели още проф. Куртева.

„ Поставянето на диагноза рак на панкреаса е мъчно по няколко аргументи. Заболяването протича безсимптомно, а когато се появи болежка, редукция на тегло или пожълтяване на кожата – болестта е напреднало “, изяснява тя.

Според проф. Куртева медиците би трябвало да мислят за рака на панкреаса интензивно, т.е. да назначат съответните проучвания при съществуването на няколко признака. Само при ранна диагностика може да се мисли за оперативно лекуване и профилактична химиотерапия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР