Ракът на млечната жлеза е второто най- често срещано злокачествено

...
Ракът на млечната жлеза е второто най- често срещано злокачествено
Коментари Харесай

Д-р Румен Лазаров: За съжаление, в България няма изградена система за профилактика на рака на гърдата

Ракът на млечната жлеза е второто най- постоянно срещано злокачествено новоробразование в света и първото по периодичност след дамите, сочи статистиката. 60 на 100 от рака на гърдата се открива при навършилите 60 години, само че 40 на 100 от засегнатите са дами в дейна възраст. У нас близо 3500 дами годишно се разболяват от рак, а към 1100 умират от това заболяване. Затова ранното му разкриване е изключително значимо, уточни пред  Хоризонт доктор Румен Лазаров, завеждащ отделението по лъчелечение и радиохирургия в една от огромните софийски лечебни заведения:

„ Профилактиката се състои в обзор – най-често ехографско проучване, което е безусловно безвредно и може да се прави неведнъж. При дамите, които са във възраст към и над 50 години се състои и в мамография, която също не е мъчителна. За страдание, в България няма построена система за профилактика, защото профилактиката значи на национално равнище да бъдат обхванати безусловно всички дами над 50 годишна възраст. Правят се веднъж в годината профилактичните проучвания, само че най-малко към този момент това не е проведено за всички дами в страната - има акции дамите да вървят на обзор независимо “.

Ако бъде открит в точния момент, ракът на млечната жлеза може да бъде оздравял в 98% от случаите, добави Лазаров.  В големия си % бучките по гърдите не са злокачествени и остават под наблюдаване или се отстраняват с миниинвазивни техники. Лъчелечението също е извънредно ефикасен способ за лечение, добави Лазаров.

Доктор Иванка Танева от Първа хирургия на МБАЛ „ Александровска “ напомни, че искащите безвъзмезден обзор в тази болница могат да запазят час на тел. 02 923 05 90.  В рамките на скрининга е включено физикално проучване, ехография и мамография. Могат да се записват и дами под наблюдаване, с биопсии и други

В България единствено 14% от пациентите се диагностицират в точния момент, а в Западна Европа и Съединени американски щати - към 50%. Причина за това, преди всичко, е ниската здравна просвета, регистрира Танева:

„ За страдание, българинът отива на доктор тогава, когато към този момент болестта е напредлано извънредно доста. Това е главната причина да се диагностицират на по-късен стадий “.

Танева прикани дамите вършат ежемесечни наблюдения и самопрегледи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР