Ракът на млечната жлеза е едно от най-честите ракови заболявания

...
Ракът на млечната жлеза е едно от най-честите ракови заболявания
Коментари Харесай

Ракът на млечната жлеза - опасен и смъртоносен

Ракът на млечната жлеза е едно от най-честите ракови болести при дамите. По статистически данни 30% от онкоболните представителки на нежния пол са с карцином на гърдата. Лекарите обезпокоително регистрират, че се резервира наклонността за прекомерно висока смъртност от това заболяване, както и късно диагностициране. Факт е, че ранните признаци са нетипични или може да липсват, само че това в допълнение поддържа целесъобразните годишни профилактични прегледи при мамолог и мамографии.

Смъртността в България от рак на гърдата е по-висока от средностатистическите данни за Европа. Близо 1200 българки всяка година умират от рак на млечната жлеза, а 3500 заболяват от него. Заболеваемостта от рак на гърдата пък се усилва годишно с 2%, което е сериозен индикатор.

От рак на гърдата боледуват както дами, по този начин и мъже. Съотношението сред двата пола е близо 1:100 в интерес на дамите. При мъжете болестта протича по-злокачествено и е с по-ниска преживяемост. Заболяването усилва своята периодичност с възрастта.

Близо 80% от случаите са при дами над 50-55-годишна възраст

Един от най-сериозните рискови фактори за развиването на болестта е разновидността в гените BRCA 1 и BRCA 2. При дами с такава разновидност в гените има доста нараснал риск от рак на гърдата и рак на яйчниците​ и при откриването <210> постоянно се предлага профилактична мастектомия за предварителна защита.

Ракът на гърдата е заболяване, което има взаимозависимост от женските хормони. Преди менопаузата естрогени се образуват главно от яйчниците. След менопаузата тяхната функционалност отпада и стартира периферен естрогенов синтез в мастната тъкан. В нея под деяние на ензима ароматаза андрогените се трансформират в естрогени и колкото повече мастна тъкан има, толкоз повече ще бъдат циркулиращите естрогени. Женските полови хормони могат да имат отношение към развиването и растежа на злокачествените болести на гърдата и репродуктивната система. Затова наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори.

Смята се, че дами с ранно начало на менструацията, с късна менопауза и родили след 30-35-годишна възраст са с по-висок риск от развиване на болестта. Причината е в по-дълго циркулиращите полови хормони.

Фамилната обремененост също оказва въздействие

Много по-често срещани са карциномите на млечната жлеза в фамилии и генерации. Жени, които имат заболели майки, баби или прабаби са със повишен риск за болестта. Наличието на болни в фамилията е индикация за наложителни постоянни профилактични прегледи. 5-годишната преживяемост на дами с рак на гърдата, диагностицирани в първи етап, е над 99%!

Алкохолът покачва риска от рак на гърдата. Също по този начин използването на някои контрацептиви може да има сходно въздействие. Лъчетерапия, провеждана преди години, може да е рисков фактор за рак на гърдата.

Важно е да се знае, че рисковият фактор не значи безусловно заболяване. Той значи нараснал риск и унаследена предразположеност към дадена болест.

Също по този начин ракът е по-вероятно да се появи при хора, чието тяло е цялостно с отрови.

Това се вижда ясно, когато се приказва за рак на гърдата: точно нарушена циркулация на лимфната система, шлаки и отрови са постоянно срещани в случаите на дами с рак на гърдата. Ще бъдете сюрпризирани, когато разберете, че елементарните ежедневни неща могат да ви приближат до тази страшна болест. Алуминият има свойството да се натрупва в тялото и да го отравя! В допълнение, блокирането на порите е доста нездравословно - потта не се отделя, а с нея и нездравословните субстанции, които способстват за появяването на рак. Потните жлези се намират до гърдите и насъбраните отрови постоянно се събират в лимфните възли, ситуирани наоколо до гърдите.

Тези обстоятелства не значат, че би трябвало да спрете да употребявате съответните артикули. Но вместо нормалните рекламирани антиперспиранти и дезодоранти, изберете тези, направени от естествени съставки, които не съдържат алуминий и парабени. Тези средства не блокират работата на потните жлези и са безобидни.

Специалистът: Всяка жена би трябвало да се преглежда

Във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „ Свети Георги “ се организира безвъзмезден скрининг за рак и доброкачествени болести на гърдата от доцент доктор Ваня Узунова. Кампанията е безсрочна, а прегледите и консултациите се правят всеки вторник и четвъртък от 12:00 до 13:30 ч. в кабинета на доцент Узунова на 11-ия етаж на Хирургичния блок на бул. „ Пещерско шосе “ №66, западно крило на постройката на болничното заведение.

Поради огромния интерес е належащо авансово записване на телефонен номер 0898 47 82 50 във всеки работен ден от 13:00 до 14:00 ч. По този метод всяка жена, пристигнала за обзор, ще получи нужното време и внимание от страна на лекаря.

Доц. доктор Ваня Узунова е лекар-хирург с две специалности ​- „ Обща хирургия “ и „ Гръдна хирургия “, има и предпазена дисертация за болесттите на млечната жлеза. Специализирала е във Франция и Съединени американски щати. Идеята <210> за този скрининг се ражда след поредност от случаи на млади дами, под 30 години, които се обръщат към нея в интервал, когато подлата болест е била в доста напреднал етап. Ракът на гърдата е преди всичко по заболеваемост от онкологични заболявания при дамите, само че точно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало на появяването му. На процедура ранното диагностициране дефинира и цялостното изцеление, безапелационна е доцент Узунова. Според нея всяка жена в полово зрелост би трябвало да прави профилактични прегледи при хирург мамолог. След като прегледа пациентката, той ще дефинира какви образни проучвания би трябвало да бъдат направени - мамографски, ехографски и други, както и дали има нужда от хирургично лекуване или наблюдаване.

Възрастта на дамите, наранени от рак на гърдата, застрашително пада през последните години у нас, сигнализира доцент доктор Ваня Узунова. В практиката се постанова да оперира напълно млади девойки със злокачествени формирания. Има пациентки на по 25-30 години, което е напълно млада възраст.

Симптомите: Бучка или секреция от зърната са сигнал за паника

Първоначално може да липсват признаци или те да бъдат неспецифични. Основно стартират промени в самата гърда, които стартират да тормозят дамата, откакто ги забележи. Най-важният признак е съществуването на бучка в гърдата, която не минава след края на менструацията. Най-често тя се открива инцидентно при опипване на гърдите. Също по този начин може да има промени в размера на гърдите, отичане или разлика в ситуацията им, чувство за тежест и напрежение. Друг значим признак е секрецията от зърната и измененията по тях (хлътване). Изтичането на секрет (прозрачен, белезникав, кървав) може да бъде непринудено или единствено при прилепяне. Трябва да се следи за промени по кожата към зърната и по цялата гърда.

Освен в гърдата, бучки може да бъдат опипани и под мишниците или над ключиците. Този белег не е добър, тъй като това значи, че туморът се е популяризирал в районните лимфни възли, което придвижва болестта в по- напреднал етап.

Не всяка бучка в гърдата обаче значи рак. Много по-често това са доброкачествени туморни процеси (фиброаденоми) или структурни преустройства на гърдата вследствие на хормонални промени (фибро-кистозна мастопатия). При подозрения и терзания е добре да бъде направена консултация със експерт.

Всяка жена може постоянно да опипва гърдите си и да наблюдава положението им. Поне един път месечно е добре да се прави това. Първоначално се оглеждат за външни промени в размера и кожата пред огледалото. След това с въртеливи придвижвания стартира да се опипва гърдата, като би трябвало да обхванете всички области по нея. Може да я разделите на 4 квадранта или да прокарвате ръката си по въображаеми успоредни линии от единия до другия край. Важното е да опипате всички области. При опипването на бучка не трябва да се изпада в суматоха, а първо да се откри в какъв интервал сте от месечния цикъл и дали тази бучка ще изчезне след менструация. Ако това не се случи, е редно да извършите консултация със експерт без авансово безпокойствие.

Редовните профилактични прегледи не трябва да бъдат подценявани, тъй като имат способността да спасят човешки живот посредством ранна диагностика.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР