Ракът на кожата е от най-честите злокачествени заболявания. 479 са

...
Ракът на кожата е от най-честите злокачествени заболявания. 479 са
Коментари Харесай

Кои бенки са обикновени и кои опасни?


Ракът на кожата е от най-честите злокачествени болести. 479 са новорегистрираните случаи на меланом в България и 4304 на други злокачествени тумори на кожата за 2011 година

Повечето случаи на рак на кожата са породени от провали вследствие излагане на ултравиолетово излъчване.
В доста по-малка степен фактори са разнообразни химични дразнители, включително некачествена  козметика, работа в среда с химическо замърсяване. В по-редки, ракът на кожата се дължи на фамилна обремененост.

 

Три са главните типове рак на кожата: базалноклетъчен, плоскоклетъчен карцином и меланом. Докато меланомът е най-коварният, с непредсказуемо протичане и съдбовен излаз, базалноклетъчният рак на кожата, макар че е най-разпространен, има съвсем 100% успеваемост при лекуването. Базалноклетъчният карцином е най-предотвратимият, само че по тази причина би трябвало да е открит в точния момент. С по-сложно лекуването и по-тежка прогноза е плоскоклетъчният карцином, само че и той би могъл да бъде сполучливо преборен. Шанс има да се пребори и меланом, само че той би трябвало да е уловен във допустимо най-начален етап и лекуван съответно от дипломиран експерт онколог.

За да се " хване " ракът на кожата в точния момент, би трябвало да се изпълнят 3 условия:

 

3. Извършване на профилактични прегледи;
2. Което постанова отговорно следене на положението на кожата и нейните особености;
1. Това от своя страна изисква най-малко знания за белезите, които би трябвало да следим.

Каква е разликата сред елементарна бенка, диспластичен невус и меланом?

Обикновените бенки, диспластичните невуси и меланомите имат разнообразни размери, цвят, форма и конструкция на повърхностния пласт.

 

1. Как наподобява елементарната бенка?

Обикновената бенка е образувание на кожата, което се появява при скупчване на пигментните кафези - меланоцити.  При множеството възрастни броят на елементарните бенки е сред 10 и 40 по цялата кожа, като доминират повече на откритите елементи на тялото. Бенката може да се отличи по следните особености:

 

размер към 5 мм;
кръгла или овална форма;
гладка повърхнина,
ясно изразени граници, които постоянно са надигнати;
нормално постоянен цвят, розов, ярко или мрачно кафяв.
 



Примери за елементарни бенки

Въпреки че не са ракови формирания, при хората, които имат повече от 50 елементарни бенки има риск от развиване на меланом. По принцип, бенките рядко се развиват в рак. Всяка смяна в бенката би следвало да предизвика обзор при експерт кожен лекар онколог. Промяната може да визира: цвета, размера (особено, когато разрастването е неравномерно), формата, структурата или релефа. Показателни са също: появяването на люспи, изсъхване на образуванието, втвърдяването му или напипване на бучка, отделянето на секреция или кървене, поява на сърбеж.

 

 Любопитно: При хората с тъмна кожа или коса бенките са по-тъмни спрямо хората със светла кожа или руса коса.

2. Какво съставлява диспластичният невус?

Диспластичният невус е „ атипична бенка “. Обикновено диспластичните невуси се появяват при хора, които имат огромен брой елементарни бенки. Броят им може да варира от няколко до повече от 10.

„ Атипичната бенка “ може да се разграничи по следните признаци:

 

размер над 5 мм (по-голям размер от този на гумичка на молив);
неправилна форма с неравномерни граници, които могат да се сливат с околната кожа;
нормално е плоска, само че повърхността й е неравна - леко люспеста или набраздена, може едни нейни сектори да са по-надигнати от други.



Примери за дипластичен невус

Смята се, че рискът невусът да се трансформира в рак пораства с броя им при даден човек – 10 пъти по-висок е той при съществуване на 5 и повече невуса. По-голяма част от невусите не се трансформират с времето и, надлежно, не се развиват в ракови.

За да се понижи рискът от изродяване на невуса, изключително значимо е кожата да се защищава от нездравословните фактори. За тези хора излагането на слънце и събирането на загар не е целесъобразно.

Дерматолозите предлагат най-малко един път месечно да се обръща особено внимание на положението на разполагаем невус, а консултация да се планува при смяната му, без значение дали тя визира цвета, размера, формата и впрочем от към този момент упоменатите.

При съществуване на невус е желателно да се организира консултация със експерт при първа опция, с цел да може той да даде насоки за следене на положението му директно. В днешно време лекарите предлагат снимане на невуса на опреден интервал, с цел да се наблюдава по-надлежно положението му във времето.

Един или два профилактични прегледа се предлагат на пациентите с повече на брой невуси. Броят на профилактичните прегледи може да нарасне до един на шест или три месеца при хора с фамилна анамнеза за рак на кожата.

Тъй като дребна част от диспластичните невуси и елементарни бенки се израждат в ракови формирания, не се постанова хирургична интервенция за превантивното им премахване. Специалисти са на мнение, че даже да се предприеме тяхното превантивно премахване, това не подсигурява предотвратяването на меланом, който може да се развие от нов оцветен сектор на кожата. Такава намеса е оправдано да се премине при промени на наличните бенки или невуси или появяването на нови пигментации по кожата.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/highlights/news_21939.html
 

 

puls.bg

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР