Ракът на кожата е най-често срещаният вид рак според Американското

...
Ракът на кожата е най-често срещаният вид рак според Американското
Коментари Харесай

Рак на кожата: Ето какви са признаците и как да се предпазим?

Ракът на кожата е най-често срещаният тип рак съгласно Американското раково сдружение.

Повечето типове рак на кожата са предотвратими, написа puls.bg.

Трите съществени вида рак на кожата са:

Базалноклетъчен карцином: базалноклетъчният карцином стартира да се развива в базалните кафези - вид кафези в кожата, които създават нови кожни кафези, когато старите умират. Базалноклетъчният карцином постоянно се демонстрира като смяна в кожата, като тумор или рана, която не заздравява, или се демонстрира като леко транспарантна издутина по кожата.

Плоскоклетъчен карцином: това е постоянно срещана форма на рак на кожата, която се развива в плоските кафези, които построяват междинния и външния пласт на кожата. Признаците и признаците на плоскоклетъчен карцином на кожата включват появяването на корав, червен възел, плоска рана с люспеста коричка, както и развиване на възпалена или повдигната област върху остарял белег или язва.

Меланом - той съставлява единствено към 1% от рака на кожата, само че предизвиква множеството смъртни случаи от рак на кожата, демонстрира Американското раково сдружение. Меланомите се развиват в клетките, които създават меланин - пигментът, който придава цвета на кожата. Първият симптом на меланом постоянно е бенка, която трансформира размера, формата или цвета си. Очите също съдържат кафези, произвеждащи меланин, и могат да развият меланоми. Очен меланом най-често се образува в частта на окото, която не може да се види при оглеждане в огледало, което затруднява откриването му.

Ракът на кожата се развива най-вече върху сектори, които са по-често изложени на слънце, в това число скалпа, лицето, устните, ушите, шията, гърдите, ръцете и краката.

Ракът на кожата може да се образува и в области, които рядко се излагат на дневна светлина, в това число дланите и стъпалата, сектори под ноктите на ръцете или краката и гениталната област.

Ракът на кожата визира хора с всевъзможен цвят на кожата, в това число тези с по-тъмна кожа.

Въпреки това, съществуването на по-малко пигмент в кожата обезпечава по-малко отбрана от нездравословното UV излъчване.

При хора с руса или рижава коса и светли очи, при които елементарно се появяват лунички и по-лесно поражда слънчево изгаряне, е доста по-вероятно да се развие рак на кожата, в сравнение с при хора с по-тъмна кожа.

Може да се понижи рискът от рак на кожата, като се ограничи или заобикаля излагането на ултравиолетова или UV радиация, със следните стъпки:
Да се излага излагането на слънчева светлина в обедните часове Редовна целогодишна приложимост на слънцезащитен крем Носене на уместно облекло Препоръчително е да се заобикалят солариумите Повишено внимание към грижата за кожата при приложимост на медикаменти, причиняващи нараснала сензитивност към слънчева светлина
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР