Ракът на гърлото зачестява през последните години. За това алармират

...
Ракът на гърлото зачестява през последните години. За това алармират
Коментари Харесай

Зачестяват случаите на рак на гърлото у нас

Ракът на гърлото зачестява през последните години. За това сигнализират хирурзите от УНГ клиниката на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ", която е главното място в България, където се лекува тази патология. Най-често ракът на долните отдели на гълтача се предизвиква от корист с алкохол.

" Най-отчетлива е връзката с потреблението на фалшив домакински алкохол. Това обаче не изключва риска и от потреблението на квалитетен алкохол в огромни количества ", изяснява УНГ експертът доктор Станислав Йорданов.

По какъв метод алкохолът предизвиква рак на гълтача?

" Алкохолът е клетъчна отрова. Той е цитотоксичен. Когато за дълъг интервал от време клетките, които се намират в ларинкса, бъдат изложени на такива цитотоксини, те мутират. Най-опасен е некачественият домакински алкохол. Концентратът, който се създава във винпромите, нормално е 40 градуса, до момента в който по селата хората се надпреварват чия ракия е най-силна. Има спиртни питиета, които доближават до 50-60 градуса, което си е чиста отрова ", уверен е доктор Йорданов.

Друг рисков фактор за развиване на рак на гълтача е тютюнопушенето, което стои в основата и на рака на ларинкса. Взети дружно двата нездравословни навика покачват доста вероятността човек да развие злокачествено заболяване на гърлото.

Отношение към тази патология има и съществуването на човешки папиломавирус (HPV), за който се знае, че съществува под латентна форма в тялото на към 70% от хората.

Сред причинителите на рака на езика може да бъде и неприятният зъбен статус. Кариозните зъби с остри ръбове, недобре направените протези, предизвикват хронична контузия на езика, която в един миг може да прерасне в рак.

Как се диагностицира ракът на гърлото?

Основните признаци са проблеми с гърлото, болежка при преглъщане. В ранни стадии обаче те са лимитирани. " Обикновено пациентите мислят, че нещо ги дръзни гърлото и поради на контингента, пият едно-две напитки и всичко им минава. Постепенно обаче признаците се задълбочават и нормално, когато подобен пациент пристигна при нас, към този момент опциите да му помогнем са мощно лимитирани ", споделя хирургът.

За слагане на вярна диагноза се изисква лекарят да мисли целеустремено в тази посока, тъй като от време на време заболяването може да стартира от скрити сектори в региона на гълтача, които не могат да се видят с обикновен обзор. Обикновено се прави фиброларингоскопия - през носа на пациента се вкарва дребна камера, която оглежда целия ларинкс и в случай че има нещо подозрително, се прави диагностика и под обща упойка.

За разлика от рака на гълтача, при рака на ларинкса признаците се демонстрират доста по-рано. Те зависят от това в коя част на ларинкса е зародил туморът. Сред най-честите недоволства е смяната в гласа (ако карциномът е почнал от гласните гънки, както най-често се случва). В такива случаи дори един милиметър израстък дава смяна в гласа, който става леко пресипнал. В този етап ракът е изцяло лечим.

" Много постоянно, в случай че човек е пушач, той отдава дрезгавината на цигарите и идва късно ", изяснява доктор Станислав Йорданов.

Затова съветът на експерта е: при хора, които пушат или постоянно използват алкохол, в случай че се появят и минимални признаци, да не чакат, а да се ориентират незабавно към профилиран център.

При елементарен обзор има заплаха карциномът да бъде пропуснат. А ракът на ларинкса е един от най-перспективните за лекуване. Но единствено в случай че бъде открит в точния момент.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР