Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Статистиката

...
Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Статистиката
Коментари Харесай

5 основни признака за рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при дамите.

Статистиката демонстрира, че всяка година над 4 000 българки получават тази диагноза.

Някои генетични фактори, методът и изискванията на живот са главните аргументи за поява на рак на млечната жлеза. Жените, при които има по-висок риск от това злокачествено заболяване, може да са с рано настъпила менструация, късно нахлуване в климактериума, наднормено тегло и други.

Лекарите са безапелационни, че ракът на гърдата може да бъде лечим, само че единствено в случай че се открие в точния момент. За задачата дамите би трябвало да вървят постоянно на профилактични прегледи при мамолог, както и да обследват гърдите си в домашни условия.

В Световния ден за предварителна защита на раковите болести събрахме 5 съществени признака за рак на гърдата, които да накарат всяка жена да се прегледа:

Болка в гърдите, сърбеж и зачервяване

Нормално е по време на цикъл гърдите да са много чувствителни. Но когато той отмине, дамите не трябва да изпитват горепосочените признаци. При инфекциозен развой в тази част на тялото се появяват отичане, сърбеж и пронизваща болежка. Ако по кожата има и зачервяване и нейната конструкция се трансформира, неотложно потърсете консултация със експерт.

Болка и сензитивност към подмишницата

В подмишницата се намират по този начин наречените аксиларни лимфни възли. Ако напипате, че в тази област има отичане и удебеляване, усетите болежка, посетете персоналния доктор, с цел да си извършите проучвания.

В някои случаи дамите могат да изпитват болежка в региона на подмишницата поради по-стегнат сутиен или поради носенето на повече тежести.

Болка в гърба

Болка в гърба, най-много сред плешките, сигнализира за някакъв проблем. Много дами я бъркат с мускулна болежка, вървят на масаж или не подхващат никакви ограничения. А в действителност при рак на млечната жлеза туморът се развива надълбоко в тъканите и предизвиква това неприятно чувство.

Промяна в зърното

Най-честият симптом за съществуване на израстък е смяна във формата и цвета на зърното. Изпускането на секрет, който прилича мляко, вдлъбване на зърното, понижаване на чувствителността му, са индикация за съществуване на рак на гърдата.

Изменение във формата на гърдите

При някои дами едната гърда се разграничава радикално от другата. Най-честият симптом за израстък е по-елипсовидната форма. Появяват се бучки, които може да се открият при напипване в домашни условия.

dunavmost.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР