Ракът е водещата причина за смърт сред богатите нации, надминавайки

...
Ракът е водещата причина за смърт сред богатите нации, надминавайки
Коментари Харесай

Ракът е водещата причина за смърт сред богатите нации

Ракът е водещата причина за гибел измежду богатите народи, надминавайки сърдечните болести, сочат резултатите от две основни световни проучвания, осъществени през последните 10 години.

Сърдечните болести остават водеща причина за смъртност измежду хората от междинна възраст в световен мащаб, като те съставляват повече от 40% от смъртните случаи, демонстрират данните. От сърдечни болести по целия свят са умряли към 17.7 милиона души през 2017 година.

Но в по-богатите страни ракът убива повече хора, в сравнение с сърдечните заболявания, сочат двете изследвания, оповестени в авторитетното здравно списание “The Lancet ”.

„ Светът е очевидец на нов, епидемиологичен преход сред двете категории незаразни болести, а кардио-васкуларните заболявания не са към този момент водещата причина за смъртността в страните с висок витален стандарт “, съобщи Гил Деканис, професор в университета Лавал в Квебек.

Проучването, осъществено от екипа му е посочило, че ракът е втората най-честа причина за смъртност в световен мащаб през 2017 година, като от него са умряли 26%. Докато броят на сърдечните болести внезапно понижава световно, ракът ще се трансформира във водеща причина за смъртност единствено до няколко десетилетия, твърди ученият.

В рамките на изследването са били изследвани повече от 160 000 души в страни с невисок, междинен и висок витален стандарт в продължение на десетилетие. Установено било, че хората в по-бедните страни е с 2.5 пъти по-вероятно да починат от сърдечна болест, в сравнение с тези в по-богатите страни.

Неинфекциозните болести като рак и пневмония са по-рядко срещани при страни с ниски приходи, в сравнение с при по-богатите.

Второ изследване, също от откриватели в Канада и разглеждащо данни от пациенти в същите 21 страни, открива, че по този начин наречените „ изменящи се рискови фактори “ съставляват 70 % от случаите на сърдечни болести в международен мащаб. Те включват хранителни привички, поведенчески и социално-икономически фактори.

Метаболитните рискови фактори – висок холестерол, затлъстяване или диабет – предизвикват повече от 40 % от всички сърдечни болести и са най-големият фактор за заболеваемост в по-богатите страни.

Установена е мощна връзка сред сърдечните болести в разрастващите се страни и замърсяването на въздуха, неправилното хранене и ниските просветителни равнища. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР