Ражданията у нас продължават да намаляват, а процентът на тези,

...
Ражданията у нас продължават да намаляват, а процентът на тези,
Коментари Харесай

Галъп: Ражданията намаляват, жените все по-често предпочитат секциото

Ражданията у нас не престават да понижават, а процентът на тези, които са осъществени със секцио, да се усилва. Това демонстрират данните за 2019 година на „ Индекс на лечебните заведения “ в региона на Акушерството и гинекологията (АГ). Проучването е взаимна самодейност на „ Галъп интернешънъл “ и профилирания уебсайт clinica.bg. Данните за правенето му са предоставени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Общо 54 762 са били ражданията (броят на ражданията не е еднакъв на броя родени деца през 2019 година, защото има и многоплодни бременности, бел. авт.) у нас през миналата година против 55 796 през 2018 година и 58 237 през 2017 година Те са осъществени в 107 лечебни заведения против 106 през миналата. В 16 от лечебните заведения обаче броят на ражданията е по-малък от 100, колкото е заложеният най-малко за активността на година в последния план за медицински стандарт по АГ на Министерството на здравеопазването. Това са най-вече общински лечебни заведения в по-малки обитаеми места като Берковица, Каварна, Балчик, Левски, Червен бряг и други През 2018 година по-малко от 100 са били ражданията в 13 лечебни заведения.

Най-много раждания през миналата година са осъществени още веднъж в профилираните лечебни заведения по АГ в столицата – „ Майчин дом “ – 3553, „ Шейново “ – 2080, „ Св. София “ – 2214, както и в „ Селена “ в Пловдив – 2264. Над 1000 раждания са осъществени в 15 лечебни заведения в страната.

Успоредно с намаляването броя на ражданията продължава да се усилва делът на тези, които са осъществени посредством секцио. През миналата година по този метод са родили 47.35% от дамите против 45% през 2017 и 46.90% през 2018 година Делът на секциото в другите лечебни заведения варира от 0 до 97 %. Лечебните заведения, в които по този способ са осъществени над две трети (70%) от ражданията, са МБАЛ „ Хигия “ в Хасково, УБ „ Лозенец “ в София, МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ в Смолян, СБАЛ „ Св. Лазар “ в София, „ Софиямед “, „ Торакс доктор Сава Бояджиев “ в Пловдив, „ Св. Марина “ в Плевен, Бургасмед, УМБАЛ „ Дева Мария “ в Бургас.

Увеличава се и броят на ражданията, при които са употребявани форцепс или вакуум от 398 през 2018 година на 429 през миналата. Макар и минимално, нарастване се следи и при % на недоносените бебета – от 12.85 през 2017 година, на 13.37 през 2019 година Същевременно понижава процентът на мъртво родените бебета от 0.57 през 2017 на 0.52 през миналата година.

Основната задача на плана „ Индекс на лечебните заведения “ е обезпечаването на повече бистрота в областта на опазването на здравето, което да подкрепи както пациентите в реализирането им на по-информиран избор на лечебно заведение, по този начин и работата на медицинските експерти и институции в установяването на дефектите на здравната система и коригирането им. В тази връзка екипът ни е горделив да показа и първата си победа в региона на прозрачността.

„ Индекс на лечебните заведения “ е взаимна самодейност на „ Галъп интернешънъл “ и профилирания уебсайт clinica.bg. Данните, с които борави, се дават от Националната здравноосигурителна каса. Целта на самодейността е да даде повече бистрота за активността на лечебните заведения при някои обществено значими диагнози. Това усилва опциите за осъществяване на по-добре осведомен избор за лекуване при пациентите и заостря вниманието на експертите върху постигането на по-добри резултати при реализирането на здравната активност.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР