Раждането (отелването) при кравата е естествен процес, който минава без

...
Раждането (отелването) при кравата е естествен процес, който минава без
Коментари Харесай

Помощ при отелване на кравата

Раждането (отелването) при кравата е натурален развой, който минава без външна интервенция в множеството случаи. При първо раждане кравата има потребност от 1 до 3 часа за раждането на телето, а при последващо раждане процесът трае по-кратко, от половин до един час.

Погледнато от позицията на биологията раждането настава тогава, когато плодът е задоволително добре развъртян, с цел да живее в извънматочна среда. За бременната крава това са 280-285 дни и в случай че интервалът се удължи по-късно, средата става неподходяща за телето и то може да загине.

В самия развой на раждане се обрисуват 3 интервала:

Предродилен - присъщ с признаци на приближаващото раждане като разпределяне на тазовите връзки и вдлъбване на кръстеца и основата на опашката, увеличаване на външния сексуален орган, увеличаване на млечните жлези и приключване на коластра.

Раждане - то е натурален развой, който не се нуждае от помощ. Но при някои случаи, като задно показване на плода или подгъване на крайници му, се постанова с чиста ръка да се тегли новороденото, до момента в който кравата ражда.

Не бива да се употребява мощ. След това тя би трябвало да бъде оставена, с цел да го оближе, дава му се ½ лъжичка сол и след час се зарежда с коластра. След раждането има още към 8 часа, в които матката изхвърля околоплодни течности и в случай че до 12 часа този развой не спре, би трябвало да се потърси ветеринарна помощ.

 теле и отелване на кравата

Следродилен - за де се възвърне по-бързо отелилата се крава, тя би трябвало да изпие към 6-8 литра боза от трици, тъй като усеща жадност след раждането.

Раждането на здрави телета изисква удобни условия за отелване на кравата и първи грижи за новородените. Това значи незабавно след раждането околоплодникът да се почисти, да се застеле чиста плява, на кравата да се даде първокачествено ливадно сено през първия ден след раждането.

Освен умереното хранене на кравата, непрекъснато би трябвало да се следи положението на вимето на родилката, а първото доене след раждането се явява изключително значимо.

Родилата крава би трябвало да се пази от течение и чак след 5 дни тя може към този момент да се пусне на открито, тъй като е подготвена да се върне към естествен живот.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР