Рафия е 11-годишна красавица от Провадия, която умее да рисува.

...
Рафия е 11-годишна красавица от Провадия, която умее да рисува.
Коментари Харесай

11-годишна красавица дари рисунки на МБАЛ Централ Хоспитал

Рафия е 11-годишна хубавица от Провадия, която умее да рисува. Малката пациентка на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „ Централ Хоспитал “ в Пловдив страда от вродена миопатия, а последните й болки в лопатките я довеждат тук, където се е лекувала през 2015 година

Само за 10 дни всичко се оправи, описа майката Зулхание Ибрямова, която означи, че в продължение на 2 месеца преди този лечебен курс е лекувана и в други лечебни заведения, само че без резултат. Независимо че Провадия е надалеч от Пловдив, ще идваме тук, безапелационна е тя. За Рафия всички рехабилитатори от отделението са прелестни, само че не крие, че най-вече харесва Стиляна Стоянова и Жан Башев, на който е подарила своя рисунка с пейзаж от село. Детето се образова в верен двигателен режим – седеж, стоеж, походка и така нататък

Момиченцето е диагностицирано от проф. доктор Ивайло Търнев, който предлага непрекъсната рехабилитация и електростимулация. Семейството се придържа към неговата рекомендация и постоянно организира терапия. Посещавали сме разнообразни медицински центрове и санаториуми в цялата страна, само че от болница „ Централ Хоспитал “ сме доста удовлетворени, отбелязва майката, която е подготвена като терапевт, с цел да прави извършения у дома. Тя е признателна на завеждащата доктор Илияна Матеева, която с изключение на извънреден експерт е и доста благ човек. Детето й се усеща отлично в това поделение и желае идващият курс още веднъж да бъде тук, нищо че Провадия е по-близо до Варна.

„ Вродената миопатия е група болести, които протичат с прогресираща недоразвитост на мускулите, уточни началникът на Физиотерапията доктор Илияна Матеева. - Още при прегледа на Рафия прави усещане характерният фациес, недоразвитост на раменната мускулатура, съпроводена със скапула алата, както и намаляване мускулите на тазовия пояс с изразена лордоза – детето кляка и мъчно се изправя единствено без опора на ръцете. “ Според нея това е една от най-благоприятните форми на болестта, а главната задача на лечението е оптимално да се поддържат подвижността и независимото напредване на болните за дълго време да са самостоятелни в всекидневието.

Лечението е самостоятелно и с него се поддържа здрав ставно-мускулният уред. В предишното се е считало, че тези деца са обречени на трайно обездвижване, само че в този момент това не е по този начин. Съвременният метод е строго самостоятелен и защото е сложен води до високи действителни резултати, които от своя страна водят до добра обществена акомодация на тези заболели в обществото, увери доктор Матеева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР