Рафинерията в Бургас се нуждае от година и половина -

...
Рафинерията в Бургас се нуждае от година и половина -
Коментари Харесай

Светослав Бенчев: Ако България спре вноса на руски петрол, ще има дефицит на горивата

Рафинерията в Бургас се нуждае от година и половина - две, с цел да направи нужните софтуерни промени за работа без съветски нефт. Ако през това време България спре вноса от Русия, няма да има от кое място да се снабдим с нужното ни количество гориво.

Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Той добави, че все още съветският нефт в рафинерията в Бургас е към 45%-50-% от суровината, която се преработва там. Ако това количеството намалее още обаче, рафинерията ще би трябвало да спре работа.

" В момента рафинерията не може да работи без съветски нефт. Ако в този момент се спре вносът, няма да има с какво да работи рафинерията. За да бъдат направени нужните софтуерни промени и да премине напълно на различен нефт, най-вероятно ще би трябвало рафинерията да спре за известно време. Това е обикновено, случва се при всички рафинерии. Но в случай че рафинерията спре в този момент - без нужния ресурс от нефтопродукти, това ще се отрази съществено у нас. Никой от прилежащите пазари няма да може да запълни изчезналите количества. Така че тогава няма да си приказваме за цена на горивата, а за това има ли подобен артикул. " - сподели Бенчев.

Той прикани държавното управление да не отстъпва от позицията България да бъде измежду страните-изключения за петролното ембарго на Русия, тъй като в противоположен случай е застрашена стопанската система на страната. Според Бенчев България има мотив да изисква това, тъй като излазът на едно затворено море като Черно море не обезпечава същите логистични преимущества като излаза на Средиземно море.

" Имаме особеността, че нямаме изход на Средиземно море, за разлика от страните, които най-вече упорстват за петролно ембарго, а сме с едно пристанище на затворено море и доставките зависят от управляващите в Турция и метеорологичните условия на Босфора. Сега корабите идват от 400 км и курсовете им са планувани. През Босфора ще е по-трудно – едно затваряне на прохода и закъснение на транспортен съд, значи затваряне на рафинерията, тъй като тя няма да има какво да преработва. За да мислим за сериозна енергийна самостоятелност, би трябвало водопровод Бургас-Александруполис, с цел да може да се доставя петрол от Средиземно море. " - посочи той.

За последния месец дизелът у нас е поскъпнал с 4%, а бензинът - с 1,5% - 2%.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР