Рафаел Надал за пореден път заяви, че изобщо не се

...
Рафаел Надал за пореден път заяви, че изобщо не се
Коментари Харесай

Надал: Оттеглянето от тениса изобщо не ме плаши


Рафаел Надал за следващ път съобщи, че въобще не се опасява от деня, в който ще му се наложи да постави завършек на спортната си кариера. Вчера испанецът надви над Ричардас Беранкис във втори кръг на Уимбълдън, като в последния сет играта бе прекратена поради дъжд. Макар паузата да се оказа доста по-дълга от плануваното, това не наруши ритъма на испанеца и той записа 16-ата си победа на Големия шлем през този сезон.

„Не започнах мача по най-хубавия метод, само че за благополучие го завъриших по най-хубавия метод. В четвъртия сет покачих доста равнището си. Въпреки това обаче има много аспекти от играта, които към момента бих могъл да подобря. Не прекарах прекалено много време на корта, което също оказва помощ. Колкото до спирането поради дъжда – това е част от тениса и не се окайвам. Доколкото разбрах, са очаквали лек и къс дъжд и по тази причина не са пуснали покрива незабавно. Разбирам решението на уредниците, защото метеорологията не е точна просвета и от време на време обстановката се трансформира доста бързо. Мисля, че те подходиха по верния начин“ – сподели международният №4 на конференцията след дуела.

През последните дни Матео Беретини, Марин Чилич и Роберто Баутиста Агут се отдръпнаха от шампионата откакто дадоха позитивни проби за Covid-19. На въпроса дали след тези случаи измежду играчите се вземат някакви спомагателни ограничения, Надал отговори „Такава е действителността. Неприятно е, само че се случва. Роберто Баутиста Агут, който е мой добър другар и беше в чудесна форма, също бе заставен да се отдръпна, което е доста тъпо. Лично аз не подхващам някакви по-специални ограничения. Маршрутът ми е от къщата до корта и назад. Не излизам на никое място другаде. Не споделям, че не би трябвало да се опитваме да се завърнем към естествения метод на живот, защото рано или късно това неизбежно ще се случи, а и в този момент наподобява, че Covid-19 към този момент не е толкоз рисков. Когато всичко бива отворено обаче от време на време се случват и такива неща. Нямам какво повече да кажа“.

Испанецът бе запитан и дали към момента обмисля вероятно отдръпване поради обстоятелството, че новото лекуване на хроничната му контузия досега се развива добре.

„Преди няколко седмици несъмнено бях по-близо до отдръпване, в сравнение с съм сега. Сега се усещам по-различен метод. При всички положения обаче в никакъв случай не съм се страхувал от края на кариерата си. Живея прекрасен живот отвън тениса и съм благополучен. Ясно е, че когато този ден настъпи, първичният потрес ще е сериозен и и животът ми ще се промени съществено. Това обаче няма да продължи дълго, защото има много планове, които ангажират вниманието ми сега, както и такива, които бих желал да осъществя в бъдеще. Със сигурност няма да заставам със скръстени ръце. Нормално е да се приказвам за отдръпване на спортистите сега, в който те към този момент са били дългогодишна част от елита на толкоз известен спорт, който е значим за доста хора“.

„Аз, да вземем за пример, съм огромен почитател на Тайгър Уудс. Сега обаче не мога да го виждам толкоз постоянно, колкото преди, и това трансформира живота ми по избран метод. Предполагам, че моите почитатели, както и тези на Роджър и Новак, се усеща по същия метод от няколко години насам. Смея да кажа, че тримата сме модели за подражателство на доста хора и сме се трансформирали в част от живота им“.

Преди няколко дни Ема Радукану изненада представителите на медиите, появявайки се на конференция с фланелка на Рафаел Надал. Рекордьорът по трофеи от Големия шлем бе запитан какъв съвет би дал на шампионката на US Open, чийто резултати от началото на годината са много неуверени.

„Не мисля, че аз съм индивидът, който би трябвало да ѝ дава препоръки. Хората, които са част от обкръжението на съответния състезател, са най-подходящи за тази цел, защото те са наясно какво се случва на ежедневна база. Не съм имал доста благоприятни условия да контактувам с нея, само че триумфът ѝ на US Open беше в действителност впечатляващ. Гледах финала и ми беше мъчно да допускам какъв брой добре играе тя. Знам какъв брой е мъчно да се оправиш със славата, откакто си постигнал сходен триумф на тази възраст, и по тази причина ѝ искам всичко най-хубаво. Мисля, че Ема е превъзходен дипломат на нашия спорт. В момента изживява сложна година, само че към този момент е спечелила купа от Големия шлем, което ще ѝ даде психическа непоклатимост в дълготраен проект. Надявам се, че нещата за нея скоро ще се подобрят“.

Рекордьорът по трофеи от Големия шлем бе запитан и за Ига Швьонтек. Световната №1 в никакъв случай не е крила, че се възхищава на Надал, а на първата си конференция на тазгодишния Уимбълдън още веднъж съобщи, че той е източник на ентусиазъм за нея.

„С Ига сме си писали няколко пъти. Начинът, по който тя играе през последните месеци, е в действителност необикновен. Начинът, по който съумява да резервира концентрацията си и да побеждава непрекъснато в продължение на толкоз дълго време, е достоаен за удивление. Ако не се неистина, тя не е губила мач от февруари насам. Това е необикновено. Когато е във форма е доста мъчно да я поебдиш, защото ударите ѝ са по-необичайни спрямо тези на множеството тенисистки. Форхендът ѝ е доста мощен, а също така се движи отлично по корта. Много одобрявам Ига, защото тя е доста положителна персона и е хубаво в Тура да има хора като нея. Много се веселя, че човек като нея реализира сходни успехи“ – приключи Надал.

Следващият конкурент на испанеца в шампионата ще бъде Лоренцо Сонего.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР