Рафаел Надал и Матео Беретини не бяха сред най-изявените фаворити

...
Рафаел Надал и Матео Беретини не бяха сред най-изявените фаворити
Коментари Харесай

Рафаел Надал срещу Матео Беретини - анализи, очаквания и коефициенти

Рафаел Надал и Матео Беретини не бяха измежду най-изявените любимци за трофея в Мелбърн през тази година, имайки поради обстоятелството, че и двамата се завърнаха на корта след травми, само че в хода на конкуренцията демонстрираха освен отлична игра, само че и забележителна борбеност, с цел да доближат до полуфиналната фаза на тазгодишния Аустрелиън Оупън.

До този миг двамата имат единствено един-единствен формален мач между тях, победител от който излиза испанецът. Става въпрос за полуфинала на US Open 2019, когато римлянинът прави възторг в Ню Йорк и доближава за първи път до такава фаза на конкуренция от Големия шлем. Матео съумява да окаже опозиция на именития си конкурент в откриващата част, само че оттова насетне Рафа поема напълно контрола върху дуела и се поздравява с крайния триумф в поредни сетове, а след това подвига и трофея.

Дали сюжетът от посочената среща ще се повтори и Матадора ще резервира възможностите си да вдигне рекордна 21-ва купа от Шлема още тук, или италианецът ще му попречи, класирайки се за втори " мейджър " край в кариерата си, следва да разберем в ранните часове на утрешния ден, а до тогава дано поразсъждаваме по какъв начин би могъл да се развие конфликтът.



Какви са преимуществата на Надал по отношение на Беретини?

Надал има отличен сечен сервис, посредством който да изхвърли Беретини от центъра на корта и след това да приключи с обичания си форхенд. За никого не е загадка, че бекхенд ретурът на италианеца е негова сериозна уязвимост и нормално бива употребен само за продължение на разиграването. Матео постоянно влиза в точката посредством противоположен удар по диагонала, което не е по никакъв начин добра причина против Матадора, тъй като оттова насетне Рафа е подготвен да диктува събитията с форхенда си.

Началният удар на испанеца може да бъде обезвреден от играч с добър ретур, който отиграва с задоволително дълбочина, с цел да предотврати бърза офанзива от страна на манакореца. Другият вид е даденият състезател да има задоволително устойчива отбрана, която да стопира първичното предимство на Надал в съответната точка и силите последователно да бъдат изравнени. Беретини обаче не спада в нито една от двете категории и ми е в действителност мъчно да допускам, че бил могъл да си сътвори задоволително благоприятни условия за пробив.

Слайсът също може да се окаже сериозен проблем за международния номер седем. По-нискоранкираният играч постоянно се пробва да сменя темпото с сходен вид осъществявания, единствено че Рафа просто унищожава опитите за такива пасивни продължения и е подготвен да покаже невероятното ускоряване на ракетата си, измествайки се за форхенд от всяко едно състояние на корта. Това значително ще принуди финалиста от Уимбълдън да разчита единствено на топспин бекхенда си и евентуално грешките няма да бъда по никакъв начин малко от негова страна, тъй като ще изпита сериозна лимитация във връзка с тактическите си варианти.



20-кратният първенец ще натисне слабата страна на съперника си, до момента в който изчака комфортната за довеждане докрай топка и на процедура чакам да го лиши от опцията да покаже мощта на своя тенис, заличавайки мощните му страни. Беретини има сериозен проблем да се изправя против топ посрещачите в Тура, както и играчи от международния топ 10, а Надал покрива и двата критерия. Италианецът има едвам една победа в последните си девет срещи с най-хубавите в света и не ми се има вяра да станем очевидци на нещо по-различно на следващия ден.

Как Беретини би могъл да обърне нещата в своя изгода?

Сервисът на седмия подложен ще е основното му оръжие. Той е един от най-хубавите тенисисти в този департамент и надали ще има проблем да печели бързи точки с първото си подаване, а Надал от време на време има навика да бъде прекомерно въздържан от ретур и Беретини би могъл да отприщи силата на форхенда си, пласирайки голям брой уинъри.

Матео също по този начин несъмнено има преимущество във връзка с физическата подготовка, тъй като е един от най-тренираните играчи в Тура, до момента в който някогашният номер едно занапред се завръща след травма и видяхме по какъв начин нямаше никакви сили в края на дуела си против Денис Шаповалов. Италианецът би трябвало да трансформира конфликта във физическа борба на безсилие, където несъмнено би се чувствал по-комфортно от противника си.



Освен това имам вяра, че Беретини е задоволително мощен душевен, с цел да издържи на напрежението и има нужните оръжия, с които да направи мача равносилен. Ако това се случи, то нещата ще се решат от няколко значими точки, в които римлянинът има всички шансове да надделее, защото е изиграл доста повече значими дуели през последната година и не се опасява да прояви нужната храброст в сходни обстановки.

Очаквания и коефициенти

Личните ми настройки са Матео Беретини да направи крачка напред и да затрудни оптимално именития си конкурент, единствено че Матадора има нужните качества, с които да изолира мощните страни на съперника и по този метод да го направи надалеч по-лесен за побеждаване, тъй че бих бил доста сюрпризиран, в случай че испанецът не се поздрави с успеха.

Букмейкърите също поддържат моето мнение и оферират коефициент от едвам 1,50 за манакореца, а ставката за Беретини възлиза на 2,50. Тези авансово упования обаче постоянно биват опровергавани и занапред ни следва да разберем действителното развиване на срещата, която още веднъж ще може да наблюдавате благодарение на обичайните линкове в Tennis.bg!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР