Рафаел Маркес, един от най-добре познатите футболисти от състава на

...
Рафаел Маркес, един от най-добре познатите футболисти от състава на
Коментари Харесай

Защо капитанът на Мексико е в черния списък на САЩ

Рафаел Маркес, един от най-добре познатите футболисти от състава на Мексико на международното състезание, изпъква в Русия. Само дето повода за това този път се крие надалеч от терена.

Капитанът на „ ла верде” е в черния лист на министерството на финансите на Съединени американски щати за хора, помагали на наркокартели в прането на пари. Включването на 39-годишния бранител в листата не разрешава на американски жители, бизнеси и банки да имат каквото и да било общо с него.

По тази причина Маркес не пие от същата марка вода като своите съотборници, нито пък носи същата подготвителна екипировка. Вместо да бъде отпред в рекламните спотове на спонсорите при всяка опция, какъвто обикновено е казусът с известните футболисти, Рафа, както е прочут, бива държан настрани.

Ако вземе да бъде определен за най-хубав в даден дуел на националния си отбор в Русия това лято, сигурно няма да бъде разгласен за Играч на мача на компанията „ Бъдуайзър”. Неговото местонахождение е следено най-внимателно, с цел да му бъде попречено да бъде тук-там с даже и най-малката връзка със Съединени американски щати, в случай че ще и това да значи да би трябвало да спи надалеч от тима си. Също по този начин Маркес се е съгласил да не получава финансово заплащане, колкото и крепко да работи на терена. Защото банките може да попаднат в комплицирано положение…

ФИФА, която провежда международното състезание, изплати каузи на Мексико от 1,5 млн. $ за подготовка за шампионата в евро посредством необвързани с финансовата система на Съединени американски щати банки. Корпоративните спонсори на Мондиала, изключително американските, бягат допустимо най-надалеч от Маркес.



Ветеранът е в черния лист на МФ на Съединени американски щати от август м.г. и няколко свързани с него бизнеси са упрекнати в това, че са сложени лица на Раул Флорес Ернандес – обвинен за лидер на организация за наркотрафик. Макар че на Маркес не му бе предявено правосъдно обвиняване, финансовите му активи в Съединени американски щати и изобщо обвързаните му с американската финансова система бяха замразени. Той твърдо отхвърля каквато и да било връзка с наркотрафиканти и нае екип от юристи, който да го извади от черния лист и да успокои ядосаните му спонсори.

Един от бранителите му – Хосе Луис Насар, който работи и като представител, съобщи, че са „ във фаза на почтено и намерено сътрудничество” с държавни лица от Съединени американски щати, с цел да бъде решен този въпрос. Спонсорите обаче не престават все по този начин да бягат далеко от звездата.

Мексиканската футболна асоциация (МФА) и ФИФА знаеха за особеното състояние на Маркес от месеци, само че въпреки всичко му разрешиха да бъде включен в състава за Мондиала. Всъщност и двете организации работиха в екип за да избегнат каквито и да било проблеми с МФ на Съединени американски щати, разкриват поискали анонимност добре осведомени източници.



„ ФИФА е наясно със обстановката към футболиста Рафаел Маркес и сме в постоянна връзка с Мексиканската футболна асоциация”, разгласява изказване международната централа. МФА, която има огромни бизнес ползи в Съединени американски щати (най-тече с изключителния си сътрудник в комерсиалните права „ Сокър Юнайтед Маркетинг”, откъдето отхвърлиха коментар по случая), пък в свое официално съобщение уточни, че се е наложило да прави взаимни отстъпки в името на своя капитан: „ Ние гледаме съществено на дейностите на министерството на финансите на Съединени американски щати и по този начин структурирахме интервенциите си към присъединяване на международното състезание, че да не нарушаваме американското законодателство в региона на глобите.”

Присъствието на Маркес в Русия може и да носи затруднения за Мексико, но към този момент докара и позитиви за тима. Той оказа помощ като късна промяна за задържането на шокиращата победа над международния първенец Германия в неделя и стана едвам третият футболист в историята, играл на пет Мондиала. Това достижение можеше и да бъде мотив за грандиозни празнувания, в случай че се бе случило при разнообразни условия.



След дуела телевизионните канали не се надпреварваха да канят 39-годишният защитник за изявленията на терена. Това можеше да сложи облика му към рекламните пана на спонсори на шампионата, измежду които са и компании от Съединени американски щати като „ Visa”, „ Coca-Cola”, „ Budweiser” и „ McDonald’s”. В началото ФИФА въобще забрани на малките екрани да интервюират Маркес, но след това се поправи и разреши, стига камерите да не хващат спонсорските лога. Световната централа също по този начин взе ограничения и да предотврати превантивно контакта сред ветерана и който и да било от нейните чиновници с паспорт от Съединени американски щати. Ако да вземем за пример той се появи на прессъбитие на ФИФА, модераторът не може да е жител на Съединени американски щати.

Стъпки трябваше да бъдат подхванати и още преди Мондиала. Маркес бе спрял да играе за клуба си Атлас Гуадалахара и бе изваден от националния отбор за месеци, до момента в който юристите му работеха по неговия случай. МФА го включи в групата за международното състезание малко преди приключването на крайния период и той изпусна контролата с Уелс в Пасадина, Калифорния, очевидно тъй като му е неразрешено влизането в Съединени американски щати. На подготвителните лагери преди финалите и на самите тях пък на екипа му няма спонсорски лога. Също по този начин и полетите трябваше да бъдат деликатно подготвяни, защото 39-годишният защитник не може да се качва при авиопревозвач от Съединени американски щати.



Незамесени в тази ситуация правни специалисти споделят, че някои от ограниченията на ФИФА и МФА може би са просто плод на несъразмерна нерешителност, защото нормативните уредби на министерството на финансите на Съединени американски щати подлежат на необятни тълкувания и не си коства рискът те да бъдат нарушавани. „ Санкциите са прекомерно тежки за подобен жанр неща”, разяснява Оливър Крикчик, юрист в профилираната в региона адвокатска фирма „ GKG Law”. Дори неволното нарушаване може да докара до санкция от близо 1,5 млн. $, а при съзнателно тя се повишава до 10 млн. $ и вероятно до 30 години затвор.

Крисчик пробва регулациите като „ неразбираемо поле”. Рестрикциите са по-малки върху задграничните бизнеси. Ето образец: Маркес носи същата екипировка „ Адидас” като своите съотборници, а основаната в същото немско село компания „ Пума” поздрави в обществените медии изравнилия върха мексиканец (от двете марки отхвърлиха коментар), до момента в който подобен жест не направиха куп други марки като „ Ситибанамекс” и „ Кока-Кола”. „ Във всичките ни бизнес инициативи се грижим да съблюдаваме законите, в това число тези на Съединени американски щати в региона на санкциите”, споделиха в изказване от „ Кока-Кола”.



Въпреки проблемите си, Маркес си резервира голяма известност в своята татковина, което не убягва от вниманието на ФИФА и на транснационалната корпорация „ Anheuser-Busch InBev”, чиято марка „ Бъдуайзър” спонсорира гласуваната от публиката премия Играч на мача на международното състезание. Свързването на името на Маркес с този приз (спечели го един път на Мондиал 2010), до момента в който още е в черния лист, съвсем несъмнено би нарушило законите на Съединени американски щати. Затова, настояват осведомени, се мисли за някакъв различен вид, в който при възможен избор за ветерана да не му се връчва трофей с марката на „ Бъдуайзър”.

От „ Аnheuser-Busch InBev”, свързани с националния отбор на Мексико посредством марката „ Естрейя Халиско”, отбиха този въпрос в посока към ФИФА, откъдето пък разясниха, че са „ отдадени на това да съблюдават приложените по отношение на господин Маркес правила съгласно условията на съответните власти”.
Тарик Панджа, „ Ню Йорк Таймс”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР