``Радвам се на медала, но не съм задоволена. Последната една

...
``Радвам се на медала, но не съм задоволена. Последната една
Коментари Харесай

Защо Ивет Горанова не получава средства от Министерството на спорта след олимпийския си медал

``Радвам се на медала, само че не съм задоволена. Последната една година бях излязла от каратето, не ми се състезаваше, щастлива съм, че съумях да се върна и да печеля този медал``.Това бяха първите думи на Ивет Горанова, откакто се завърна със сребърен орден от Европейските игри в полския град Краков. В студиото на предаването ``Денят стартира " олимпийската шампионка съобщи, че последната година е изгубило мотивация, а повода е изключването на спорта от олимпийската стратегия. На игрите в Токио Горанова донесе първия златен орден за България и то при дебюта на дисциплината в олимпийския формат.

Следващата лятна олимпиада е в Париж през 2024 година обаче няма да включва карате, защото страната хазаин би трябвало да избере кои от " нетрадиционните " спортове ще са част от игрите. Ивет Горанова описа, че единственият ѝ приход сега е от Министерство на вътрешните работи. Тя е в редиците на академията от 2021 година, когато служебният вътрешен министър Бойко Рашков връчи трудов контракт, с цел да бъде инструктор по бойни приложни изкуства.

Средствата, които е взимала от Министерството на спорта са прекратени, защото каратето няма да е част от олимпиадата в Париж. Според нея е обикновено да има всичко обезпечено, което е належащо до идващия олимпийски цикъл, тъй като има олимпийска купа, само че сега обстановката, в която се намира, е радикално друга.

" Всички бяхме доста щастливи около триумфа от Токио, а в този момент не е значимо по какъв начин аз се приготвям. Трудно е и физически да се подготвиш и да имаш и мотивация да го правиш.``

По думите ѝ излиза наяве, че от федерацията по карате поемат всички разноски, които са нужни за надпреварите. А от Министерството на спорта обявиха в своя позиция, че " през актуалната година Българската национална федерация по карате е включена съгласно критериите за кандидатстване и финансово подкрепяне по Направление III на Програмата за олимпийска подготовка и развиване на спорта за високи достижения за 2023 година

Според нея персонални средства не получават състезаващите се в спорт, какъвто е каратето, който не е включен в програмата на идните Летни олимпийски игри в Париж.

Няма единно предписание за средствата, които олимпийските спортисти да получат. Всяка страна има своя лична цена, с която възнаграждава най-успешните си спортисти след Олимпийските игри, като постоянно те се разграничават доста сред другите страни. В Италия медалистите може да получат бонус от страната в размер на 179 000 евро, а Япония отделя не повече от 40 000 евро за носителите на най-престижното спортно отличие.

От позицията на министерството излиза наяве още, че бюджетът за 2023 година за осъществяване на плана на Българската национална федерация по карате е 539 000 лева, от които 138 590 са предопределени за подготовка и възобновяване на спортистите и треньорите.

" През интервала 2018-2022 година БНФК като федерация, администрираща олимпийски до тогава спорт, е получавала както средства за образуване и осъществяване на централизирана подготовка (настаняване, изхранване, превоз, възстановителни средства по време на лагери), по този начин и средства за спортистите. Част от финансирането е било предопределено за олимпийската шампионка Ивет Горанова като персонални средства.

Критериите, изискванията и редът за награждаването на спортисти се дефинират с разпоредба на министъра на младежта и спорта - Наредба №5 от 29 октомври 2019 г.``

От отговора на министерството излиза наяве, че за спортни триумфи през актуалната 2023 година в наредбата се планува спортните федерации да внасят своите оферти за награждаване в периода на календарната година на осъществяване на съответното съревнование (31.12.2023 г.).

В момента министърът на младежта и спорта Димитър Илиев организира срещи с управленията на спортните федерации, с цел да се запознае с тяхното положение и кои са най-належащите въпроси пред тях. Към сегашния миг федерациите извършват дейностите, заложени в техните планове като огромна част от спортистите и треньорите вземат участие в интернационалните надпревари, акцентирайки върху спечелването на квоти за идните Олимпийски игри в Париж.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР