Радвам се да видя изтъркания лак по табелата Смолян от

...
Радвам се да видя изтъркания лак по табелата Смолян от
Коментари Харесай

Обновиха табелата с мечето на Смолян, похабила се от селфита

" Радвам се да видя изтъркания лак по табелата " Смолян " от хилядите краченца и ръчички, които се качват върху нея, с цел да се снимат. Вече е поправена ", разгласи дърворезбарят Васил Говедарски. Той е създателят на табелата с мечето, основана преди три години.
Докато се организираше Роженският събор, майсторът обнови и освежи дървената пластика. Творбата е издялана от голямо дърво с размери 4,20 на един метър. Сега Говедарски подари на град Смолян още една статуя, издялкана с резачка – на разперил криле орел, подготвен за полет.
Табелата на входа на регионалния град посреща посетители и туристи на разклона сред Смолян, Пампорово и Стойките.
Веднага откакто бе инсталирана стана шлагер в обществените мрежи. Първите дни искащи да се снимат с нея чакаха на опашка. Снимаха се дори и през нощта.
Животинчето към този момент има и орис. Освен да радва и притегля хората да се снимат с него, има и неприятели. През октомври предходната година незнаен счупи крайници му. Хора, които бяха оглеждали от близко развалената статуя, споделяха, че стърчащото краче евентуално е откъртено с кама или лост, а това изисква мощ.

„ На кого попречи крайници на мечето от табелата, на която смолянчани и туристи се снимаха на входа към регионалния град, с цел да го счупят “, реагира яростно тогава кметът Николай Мелемов. Той уточни, че скулптурата на мечката е закрепена с анкери и е доста здрава. Огледът посочил, че кракът на мечето е ударен с нещо доста тежко, с цел да се отчупи. Фигурката обаче беше поправена и мечето продължи да е основен воин в хиляди фотоси за спомен.
Докато артистът Владимир Карамазов се снимаше в хитовия сериал " Дяволското гърло " целуна мечето от пластиката и написа в профила си: „ Искам да целуна Смолян и хората, които ни помогнаха през това мече на входа на града. Видяхме го подобен, какъвто е през днешния ден - друг, хубав и зелен. Опознахме го и даже се почувствахме като локални. Хората ни посрещнаха с сърдечност и обич. Препоръчвам на всеки, който не е бил по тези места, да отиде и да почувства атмосферата на Родопите. И да се снимате на чисто новата табела на входа на града. Мечето ще ви посрещне ”.
35-годишният Васил Говедарски е от село Овчарци, община Сапарева баня. За първи път Родопите схванаха за него от впечатляващата му поява на предходния Роженски събор през 2016 година Той стана самобитна атракция с резачката, отдолу под която измежду пелена от трици излизаха майсторски творения. Хората се събираха и го гледаха дълго време, а той индиферентно работеше.
Именно тогава творбите му харесали на управлението на община Смолян и му поръчали да направи табелата с мечето. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР