„Радвам се да съм в България, защото посещението тук е

...
„Радвам се да съм в България, защото посещението тук е
Коментари Харесай

Принцесата на Йордания у нас: Трябва да се намери баланс между туризма и опазването на културното наследство

„ Радвам се да съм в България, тъй като визитата тук е нещо особено. Между нашите две страни има много прилики, само че вашият туризъм се развива доста по-добре. “ Това съобщи принцесата на Йордания Дана Фирас, която е на аудиенция у нас по покана на министъра на туризма Николина Ангелкова. Нейно кралско височество сърдечно благодари на българския министър и я назова другарка и източник на ентусиазъм поради отдадеността на идеята, за която работи.

Преди откриването на майсторския си клас в София Дана Фирас уточни, че есенцията на културното завещание се намира в това кои сме ние и ще ни помогне да научим повече за живота на хората. „ Миналият опит демонстрира по какъв начин са се развивали стопанските системи, по какъв начин са се отглеждали културните обичаи. Там, където има хубост, културното завещание ни учи да ценим хубостта. Не може да има стабилно развиване без запазване на културното завещание. Запазването на равновесието е пътят към резистентност “, посочи тя.

Принцесата напомни и смисъла на признатите през 2015 година цели за устойчивото развиване, в които културата бе упомената единствено частично, само че културното развиване стартира да става сериозен фактор в стопанската система, образованието, равенството. „ Нито една от съответните ни цели не може да съществува без културен детайл. Много страни от начало не отчитаха, че културата е приоритет, смятаха я за разкош. Трябва да се промени тази позиция “, безапелационна бе тя.

Принцесата на Йордания подчертава върху ролята на туризма в тези връзки. Защо СОТ уточни, че 40 на 100 от всички туристически изяви за чисто културно стимулирани , риторично попита тя. „ Той е добре контролиран и има голям капацитет. Когато приказваме за ръководство на туризма, приказваме за ръководство на културата. 1.3 милиарда пътуващи по света и това не са просто числа. Създават се благоприятни условия за разрастващите се страни да са наедно с развитите “, сподели тя и уточни образци от туризма в района на античния йорданския град Петра. Страната изключително мощно зависи от туризма и той образува повече от 19 на 100 от Брутният вътрешен продукт, стана ясно от изказването й.

Дана Фирас посочи смисъла на приемствеността: имаме детски стратегии за 7-8-годишни, които от ранна възраст се учат да опазват културата с съвременна система на образование.

Министър Ангелкова приветства своята гостенка и акцентира, че през последните 10 години туризмът стана център на стопанската система и втора движеща мощ на всички области на развиване. „ България сполучливо взе участие в тази ранглиста, тъй като през последните три години реализира рекордни резултати в цялата си история. През предходната година страната мина за първи път границата от 9 млн. задгранични туристи, което е повече от популацията й. Секторът обгръща 11 на 100 от общата претовареност в страната дружно със сходните промишлености, ето за какво би трябвало да отчитаме смисъла му за устойчивото развиване на стопанската система. "

Българският министър също обърна внимание върху сериозната връзка сред туризма и културата. „ Само и само посредством насърчаването на тези контакти можем да се развиваме. Опазването и ръководството на културата зависят от туризма “, уточни още министър Ангелкова. Тя съобщи, че приказваме освен за развиването на туристическия бранш, само че и за нещо по-голямо – опазване на културното завещание. „ България е извънредно богата в това отношение със своите 40 хиляди артефакти, с хилядите манастира и църкви. “ Министърът благодари за споделения опит, който може да ни е потребен. „ Можем дружно да превърнем културата в инструмент на интеграция “, съобщи тя.

В срещата участваха посланици от задачите в София, които задаваха въпроси за опазването на културното завещание на Йордания и Петра. Дана Фирас е дипломат на благосклонност на ЮНЕСКО и президент на „ Петра Нешанъл Тръст “. Тя заяви, че 80% от туризма в Йордания са свързани с Петра и културното завещание и че се прави оптималното, с цел да се запазим естественият ландшафт. Големи сектори са под защита и се реализира интензивно партньорство с неправителствения бранш. „ Културното завещание е дирек на туризма в Йордания. Страната има над 100 хиляди археологически обекта. 50 хиляди са регистрирани и развити, само че останалите не. Те са в градините и дворовете на хората “, уточни йорданската принцеса.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР