Радвам се да съм в България, защото посещението тук е

...
Радвам се да съм в България, защото посещението тук е
Коментари Харесай

Йорданската принцеса впечатлена от развитието на туризма ни

Радвам се да съм в България, тъй като визитата тук е нещо особено. Между нашите две страни има много прилики, само че вашият туризъм се развива доста по-добре.

Това съобщи принцесата на Йордания Дана Фирас , която е на аудиенция у нас по покана на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Преди откриването на майсторския си клас в София Дана Фирас уточни, че есенцията на културното завещание се намира в това кои сме ние и ще ни помогне да научим повече за живота на хората. По думите й предишният опит демонстрира по какъв начин са се развивали стопанските системи, по какъв начин са се отглеждали културните обичаи.

Не може да има стабилно развиване без запазване на културното завещание. Запазването на равновесието е пътят към резистентност, посочи тя.

Според ЮНЕСКО културата би трябвало да е мерило за устойчивото развиване.

Принцесата напомни и смисъла на признатите през 2015 година цели за устойчивото развиване, в които културата бе упомената единствено частично, само че културното развиване стартира да става сериозен фактор в стопанската система, образованието, равенството.

Много страни от начало не отчитаха, че културата е приоритет, смятаха я за разкош. Трябва да се промени тази позиция, безапелационна бе тя.

Принцесата на Йордания подчертава, че когато приказваме за ръководство на туризма, приказваме за ръководство на културата . Тя акцентира, че страната мощно зависи от туризма и той образува повече от 19 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

Дана Фирас посочи още, че имат детски стратегии за 7-8-годишни, които от ранна възраст се учат да опазват културата с съвременна система на образование.

Министър Ангелкова от своя страна означи, че през предходната година страната е минала за първи път границата от 9 млн. задгранични туристи , което е повече от популацията й. Секторът обгръща 11 на 100 от общата претовареност в страната дружно със сходните промишлености , ето за какво би трябвало да отчитаме смисъла му за устойчивото развиване на стопанската система, уточни тя.

По думите й приказваме освен за развиването на туристическия бранш, само че и за нещо по-голямо - опазване на културното завещание. България е извънредно богата в това отношение със своите 40 хиляди артефакти, с хилядите манастира и църкви , добави Ангелкова.

Тя съобщи още, че България употребява всички благоприятни условия да затвърди ролята на туризма и посредством него да подпомогнем дълготрайното развиване на Дунавския район.

Културата и туризмът са от значително значение за триумфа на тактиката на Европейски Съюз за тази част на континента и имат капацитет да ни създадат по-силни и сплотени, акцентира тя.

Дунавската културна платформа като европейска самодейност цели да разшири културните направления. Въпреки огромната интернационална конкуренция страната ни от ден на ден се утвърждава като дестинация за мощен туризъм и цялото държавно управление застана зад бранша в негова поддръжка, добави тя.

Близо 12% от Брутният вътрешен продукт у нас се образува от туризма , който през предходната година притегли за първи път над 9 млн. задгранични туристи, посочи още Ангелкова.

Йорданската принцеса Дана Фирас обърна внимание, че Дунавският район е доста значим, защото сплотява страни членки на Европейски Съюз и страни, които са отвън него.

След края на конференцията министър Ангелкова заяви, че ведомството е готово да започва пилотна самодейност - подготовка на меморандум за съдействие с " Петра Нешанъл Тръст " за образование на подрастващите по какъв начин да се опазва културното завещание, като се употребява опитът на организацията. Обмисля се също основаване на публични препоръки на огромните културни обекти, които да подкрепят тяхното запазване и промотирането им.

Културният министър Боил Банов пък акцентира, че културата и креативните браншове играят значима роля за развиването на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР