Радвам се, че тази малка криза, която имахме, даде възможност

...
Радвам се, че тази малка криза, която имахме, даде възможност
Коментари Харесай

Вълчев в НИМХ: Малката криза ни помогна да се фокусираме в работата

Радвам се, че тази дребна рецесия, която имахме, даде опция да фокусираме вниманието си към работата на Националната хидрометеорологична работа .

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на тържествено заседание на Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ) във връзка професионалния празник на института и Световния ден на водата .
 Метеоролозите: Българска академия на науките завладява базата ни
Метеоролозите: Българска академия на науките завладява базата ни

Имотите са държавни и предоставени за целево прилагане на Национален институт по метеорология и хидрология

Припомняме, поради ниски заплати и неприятни условия на труд метеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология желаеха да излязат от структурата на Българската академия на науките (БАН) и минаха към Министерството на образованието и науката (МОН). Част от структурата остана в Българска академия на науките

С влизане в действие на Закона за държавния бюджет от 9 януари 2019 година Национален институт по метеорология и хидрология се преобразува от главно звено на Българска академия на науките в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице , чийто началник е МОН.

Мнението на Българска академия на науките бе, че с откриването на новия Институт за проучване на климата, атмосферата и водите към академията (ИИКАВ-БАН) и влизането на Закона за бюджета за 2019 година ще завърши " невижданият развой на обособяване на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на Академията ".
Отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология било в жестоко нарушаване на автономията на Българска академия на науките, бе казано в позиция на академията от 11 декември 2018 година
 Държавата подготвена да се намеси в разногласието сред Българска академия на науките и метеоролозите
Държавата подготвена да се намеси в разногласието сред Българска академия на науките и метеоролозите

Борисов не може да остави и страната да е пленник на тези процеси

На днешния професионален празник проф. Христомир Брънзов, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология подчертава, че Институтът съчетава научна активност и метеорологична работа. Към момента учените от института извършват 44 плана, като 13 от тях са с европейско финансиране. 1026 станции за премерване за разлика от преди десетилетия, когато този брой е или два пъти повече, уточни Брънзов. В института в този момент работят 1285 души.

Брънзов акцентира, че над 100 години без спиране работят три наши метеорологични станции - от 1899 година, приети в цялостен свя т. Данните от първия Институт по метеорология в България са били оповестени в Държавен вестник. Само за 3 години в страната се откриват още 20 метеорологични станции в страната.

Проф. Христомир Брънзов съобщи, че тази година тематиката за водата е отдадена на достъпността до запаси по целия свят.

Това са дни, в които ние си припомняме какъв брой са значими времето, водата, слънцето за нашия живот. По същия метод сме склонни да забравяме работещите в старите български институции съгласно Вълчев.

Няма по какъв начин да не се замислим за климатичните промени,които към този момент оказват въздействие върху живота ни. Недостигът на вода ще се усети във всички страни и ще провокира миграционни процеси , посочи просветният министър. По думите му Национален институт по метеорология и хидрология е нужен в редица браншове, определяйки работата на института като впечатляваща.

Вълчев изрази вяра,че страната ще поддържа повече института в бъдеще.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР