Радвам се, че се намирам в България – място на

...
Радвам се, че се намирам в България – място на
Коментари Харесай

Папа Франциск: Нека България предложи бъдеще на надеждата за децата си

Радвам се, че се намирам в България – място на среща на доста култури и цивилизации, земя с антични християнски корени. Благодаря, че ме посрещате по този начин топло на този показателен площад, кръстен на Атанас Буров – човек, станал жертва на един човеконенавистен режим, който не можеше да одобри свободата на мисълта. Отправям с почитание моя привет към патриарх Неофит, като и митрополитите и епископите от Светия Синод и всички вярващи. Това сподели папа Франциск в слово след срещата с президента Румен Радев.
„ Нашето другарство би трябвало да бъде с почитание и почит към човешкото достолепие. Трябва да изкажем противоречие с всевъзможен тип принуждение, с всеки опит религията да бъде употребена за цели разнообразни от чисто религиозни. Моето днешно посещаване има намерение идейно да се свърже с това, направено от Свети Йоан Павел II през май 2002 година “, добави Светият отец.
„ Да бъдат благословени Свети Свети Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молебствия, съобразителност и обща апостолическа активност са станали образци за нас, и остават, след повече от хилядолетие, вдъхновители на плодотворен разговор, естетика и на братска среща сред Църквите, страните и народите! Нека техният ослепителен образец да породи доста почитатели даже и в наши дни, и да се появят нови пътища на мир и естетика! “, прикани папа Франциск
Той не пропусна да означи и провокациите, стоящи пред България в днешно време. „ Сега, в този исторически миг, тридесет години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и самодейностите ѝ, България е изправена пред следствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови благоприятни условия за работа. В същото време България - сходно на доста други страни от Стария континент - би трябвало да се оправи с това, което може да се преглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в огромна част от Европа, като следствие от намаляването на доверието в бъдещето. Следователно, спадът в раждаемостта, комбиниран с интензивния миграционен поток, докара до обезлюдяване и занемаряване на доста села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на тези, които се пробват да влязат в нейните граници, с цел да избягат от войни и спорове или от беднотия, и се пробват да доближат във всеки случай до най-богатите региони на европейския континент, с цел да намерят нови благоприятни условия за битие или просто едно безвредно леговище “.
„ Вашата страна постоянно се е отличавала като мост сред Изтока и Запада. Развитието на България наложително минава през признаването на тази характерна специфичност. Нека тази велика страна, станала плодородна от скромния труд на доста генерации, и отворена за културен и търговски продан, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на вярата. Бог да благослови България! Да я резервира мирна и гостоприемна и да я направи просперираща и щастлива! “, приключи словото си папа Франциск.
Светият отец бе приветстван преди този момент от президента Румен Радев. По думите му от София би трябвало да отекне по целия свят апел за мир на земята. „ Знаем цената на мира - той е дълготраен единствено когато тържествуват хуманизма и толерантността. Нашето общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само само че метри от мястото, на което се намираме, съжителстват от епохи православен храм, джамия, католическа черква и синагога. Ваше светейшество, вие призовахте да построяваме мостове, а не стени - това е задачата на нашето време. Защото стени се издигат елементарно, а мостове – мъчно “, означи българският президент.
„ Днес, когато омразата и ксенофобията се завръщат в Европа, ние си спомняме за Светите братя Кирил и Методий, които желаеха всеки народ да слави Бога на своя език. Езиковите и културни разлики не са спънка народите да живеят в мир “, безапелационен бе Радев.
„ Вашето посещаване е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, тъй като ние споделяме общи грижи и паники. Грижите за опазването на мира и паниките, за ориста на милиони човешки същества - захвърлени на произвол и унижения и гнет. Вашето посещаване е удостоверение за обичта ви към българския народ и вярата в България за построяването на един по-мирени, по-справедлив и по-човечен свят “, обърна се президентът към папа Франциск.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР