Радвам се, че Пловдив е преминал през 2019-та година толкова

...
Радвам се, че Пловдив е преминал през 2019-та година толкова
Коментари Харесай

Международни експерти: Пловдив 2019 е изключителен успех, градът е пълен с култура

" Радвам се, че Пловдив е минал през 2019-та година толкоз сполучливо. Разговарях с доста хора, които са посетили града, и те всички бяха единомислещи, че той е изпълнен с живот. Смея да настоявам, че всички гости са останали доста щастливи, тъй като това тази година е центърът на културата ". Това съобщи Нийл Питърсън, който има голям опит като началник на интернационалната активност и доброволческата стратегия на Ливърпул – Европейска културна столица през 2008 година. Той бе в Пловдив дружно с други интернационалните специалисти, които обсъждаха критериите за триумф и оценка на самодейността.
На срещата, проведена от Фондация „ Пловдив 2019 “ и “Гьоте институт – България ” в зала „ 2019 “, се организираха серия от обществени срещи и презентации, на които бе изложена експертната позиция върху огромния европейски план.
Нийл Питърсън съобщи, че е участвал на откриващото събитие и е останал впечатлен от видяното и от обстоятелството, че общността е била мощно ангажирана с плана. „ Видях голямо присъединяване на общността, като да вземем за пример читалищата, видях и отворената сцена, на която те представяха своя принос към Пловдив – Европейска столица на културата. Останах доста прелестно сюрпризиран и от забавното взаимоотношение с Япония посредством изложбата, в която елементарни хора стояха на главата си. Смятам, че това е един доста забавен метод за показване на съвременно изкуство “, съобщи Питърсън.
„ Тази заран имах опцията да беседвам с хора, които дават отговор за общностните събития, и научих каква голяма работа са свършили. Последните дни видях няколко прелестни изложения и виждам, че градът в действителност е цялостен с просвета “, добави специалистът, който понастоящем е и шеф на Inside Track - организация, която създава културни планове в цяла Европа.
Питърсън бе безапелационен, че решението на екипа на Пловдив 2019 да стартира разбора на представянето още през тази година е вярно. „ Хубаво е да се види кое е минало в действителност добре, какво са научили хората и по какъв начин да запазите най-хубавото от този опит, което да остане вечно, а освен за година “, сподели той. Експертът даде образец с Ливърпул от 2008-ма година, където той е отговарял за доброволците и тяхното присъединяване в плана. „ Тези доброволци към момента се включват във всевъзможни начинания, въпреки че са минали повече от 10 години и това е прелестен образец по какъв начин локалните хора не престават да се интересуват от града си, да влагат пристрастеност във всичко, обвързвано с него, и съм сигурен, че сходно нещо може да се случи и тук “, добави той.
Според него Пловдив би трябвало да откри метод да употребява тази сила от 2019-та, с цел да продължи развиването си и в идващите години. „ Няколко са градовете, които съумяха да продължат тази самодейност – Ливърпул, датския Орхус, холандския Леуварден... Вие също можете да подобрите още повече нещата и в бъдеще да надградите всичко реализирано през тази година. Тъй като няма един одобрен модел на формата Европейска столица на културата, ние всички се учим в придвижване. Така че този план се явява като един голям опит – някои неща стават ужасно, други бихте създали по различен метод, в случай че можехте. Но знанията и опитът, добити от този опит, са може би най-важното нещо от всичко “, безапелационен бе Нийл Питърсън. Той добави, че съгласно него Пловдив има потенциала да се причисли към градовете, които са траяли това развиване и след края на самодейността. „ Виждам воля да се продължи сполучливото развиване и това е отлично. Би било неуместно да не се излозват насъбраните досега познания “, изясни Питърсън.
„ Изключително значимо за цяла днешна Европа е мотото, което вие сте избрали - „ Заедно “. Много места на Стария континент сега страдат от липса на възприятие за принадлежност. Често вложенията в културата са обсъждани като разход, само че позитивизмът, доверието и щастието, които тези действия носят, си костват инвестицията “, безапелационен бе английският специалист.
Висока оценка даде и мениджърът на Фондация „ Матера 2019 ” Росела Тарантино. Италианският град е хазаин на събитието взаимно с Пловдив. Тя удостовери, че логото „ Заедно “ е било плод на положителното съдействие сред двата града. Тарантино посочи, че Европейската комисия е била впечатлена от това, че Пловдив и Матера са се явили дружно и са осъществили взаимно редица начинания. Като образец тя уточни, че на откриването в Италия пя Валя Балканска, също така са имали фестивал на българското кино, който е минал при голям триумф, извънредно добре е бил признат и филмът “Завръщане ”, сбъднат в границите на програмата на „ Пловдив 2019 ”. Двата града дружно са организирали градски игри, планове за дизайн и действия в квартал „ Столипиново “, а в закриващото събитие в Матера на 20 декември ще вземат участие български актьори.
За положителните резултати от купата Европейска столица на културата удостовери и Георгия Дьотцер от екипа на град Пафос в Кипър. „ Градът се промени към по-добро след семейството на Европейска столица на културата през 2017-та година. Центърът бе видоизменен, имаме 7 нови инфраструктурни обекта за просвета. Траен позитивен резултат имаше и върху хората. В учебните заведения била осъществена обучителна стратегия за това какви са полезностите на самодейността „ Европейска столица на културата ”, уповавам се същото да се случи и с Пловдив “, съобщи тя.
„ Ключово за провеждането на сполучлива културна столица за мен е ангажирането на цялото общество, на целия град в плана. Смятам, че в голямата си част това се случи, само че както и през днешния ден разбрахме от представителите на други сполучливи столици, действителните оценки могат да бъдат дадени може би след към 10 години, тъй като смяната е дълготрайна, тя включва смяната в мисленето на хората, а това не става за къс интервал “. Това съобщи шефът на „ Гьоте-институт България “ Марина Лудеман. Тя добави, че от организацията ще не престават да работят и през идната година в Пловдив и по-конкретно в „ Столипиново “. „ За нас е значимо не просто да дойдем и след това да си отидем, а да продължим своя резистентен ангажимент към културата “, добави тя. 
В рамките на срещата бяха изнесени и забавни данни от изследване, показани от Снежана Костадинова – началник на екип за наблюдаване и оценка на дейностите по осъществяване на плана. От презентацията стана ясно, че през последните 4 години на процедура в съвсем всички индикатори Пловдив бележи растеж – като се стартира от присъединяване в събития на жителите, през броя нощувки, до общото развиване на Пловдив като туристическа и културна дестинация.
Двудневният конгрес приключи със закриваща сесия, отдадена на провокациите пред България и Италия през идната година. На нея артистичният шеф на фондация „ Пловдив 2019 “ Светлана Куюмджиева “ и мениджърът на Фондация „ Матера 2019 ” Росела Тарантино разискваха пътищата, по които вероятно ще поемат двата града след формалното привършване на тазгодишните събития от календара на Европейска столица на културата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР