Радостта на народа! На „Герена“ всеки знае този прякор. Божидар

...
Радостта на народа! На „Герена“ всеки знае този прякор. Божидар
Коментари Харесай

Гиби: Най-големият бич за хората са страхът и паниката

Радостта на народа! На „ Герена “ всеки знае този прякор. Божидар Искренов е от най-славните чеда на „ Левски “. Ювелирен нападател, от който най-големият швейцарски футболист Стефан Шапюиза признава, че се е учил на финтове. Гибона, както е другият прякор на Искренов, от дълго време живее в Щатите. Сега негов дом е Вашингтон, където развива частен бизнес. В последната година два пъти той беше ВИП-гост на Христо Стоичков в Чикаго и Торонто при представянето на неговия бестселър „ Историята “.

Съединените щати сега са епицентърът на пандемията от ковид. Божидар Искренов описа пред „ Труд “ за ситуацията оттатък Океана.

– Здравейте, господин Искренов! Как е ситуацията в Съединени американски щати?
– Видимо има терзание. И у президента Доналд Тръмп, и у сенаторите, и у естествените хора. Малцина вървят на работа, а всички лимитират контактите си. Много малко магазини към момента работят. Да влезеш в заведение е изключено. Няма да ви изненадам доста, тъй като ограниченията наподобяват тези в България. Но има и разлики. Хората не си стоят единствено по къщите. Сега карам и до момента в който си приказваме, виждам, че улицата не е празна. Карат се колела, други вършат джогинг. Хората в Щатите са изпълнителни и рестриктивните мерки се съблюдават. Нe всички вървят обаче с маски. Сигурни сме, че като всяка друга зараза, и тази ще премине. Най-лошото е, че няма кой да предвижда по кое време ще стане. В последна сметка това въпреки всичко е един вирус. Лошото е, че следствията от него ще са доста по-тежки. Не мога, а и надали някой може да предвижда какво ще се случи с стопанската система. Толкова доста хора към този момент са изгубили работата си. А имат заеми, ипотеки, лизинги… Ще бъде тежко. Знаете, че не е единствено в Щатите по този начин, а светът ще се бори с една същинска икономическа пандемия. Виждам, че хората са изплашени и обезпокоени. Най-големият камшик за елементарния човек през днешния ден са страхът и суматохата.

– Вие персонално чувствате ли се обезпокоен?
– Не. От какво да се тормозя? Аз съм с балканска закалка. Знам, че ще мине и замине. Лошото е, че доста хора в този момент се опасяват да излязат на улицата, да отидат до магазина. Паникьосани са, а това е проблем. Какво неприятно има да излезем и да подишаме чист въздух? Да, не би трябвало да се събираме на групи. Но в случай че си самичък в парка, по какъв начин ще заразиш някого или теб ще те заразят? Човешкият имунитет има голяма мощност против вирусите. Но седейки единствено вкъщи, го губиш. Страшно е, че и хората нямат информация. Гледаме вести, слушаме за ваксини и медикаменти, само че ги няма. Някои споделят, че след година и половина или две ще са на пазара. Това е доста време.

– Живеете във Вашингтон. Какво е ситуацията в столицата спрямо другите градове?
– Съвсем обикновено е. Даже ме хващате в колата.

– Но Ню Йорк е близо, а там е „ окото на злото “.
– Чак близо… Има, няма – 500 километра. Не забравяйте, че Ню Йорк е 30-милионен мегаполис. Във всичките щати инфектираните общо са под 500 000. Новините са страшна мощ, повярвайте ми. Гледаме ги и имаме възприятието, че надали не Ню Йорк скоро ще остане необитаем. Колко са умрелите там? Колко милиарда е целият свят? Истината е, че страхът ще погребе доста, доста хора.

– Като американец или като българин мислите сега?
– Като виждам по какъв начин американците излизат по улиците и си играят с децата… Ясно е, че едни мислят по-свободно, а други са по-уплашени. Няма значение националността.

– Как върви бизнесът ви? С какво се занимавате в този момент?
– Не мисля, че е забавно на някого какъв ми е бизнесът. Далече съм от България и не ви вълнува. Напълно почтен е! Факт е, че сега върви едва. Много бизнеси не работят. Повечето хора работят от вкъщи си и такава е наклонността. Това се отразява върху услугите. По новините споделят, че държавното управление ще отпусне 2 трилиона $. Един Господ знае дали ще стигнат, въпреки на думи да наподобяват доста пари. Помощ е. Щатите са огромна страна с доста мощност. Но отново ще повторя, че най-страшни са страхът и суматохата.

– Как се отразява коронавирусът върху спорта в страната?
– Какъв спорт в днешно време? По малкия екран виждам единствено вести и филми. В интерес на истината ми писна да чувам какъв брой са инфектирани и какъв брой ще умрат. Това въздейства върху душeвността на индивида.

– Липсва ли ви спортът?
– Аз съм състезател и няма по какъв начин да не ми липсва. Обичам доста хокея на лед. Искам да виждам и европейския футбол, само че това ми е доста мъчно поради бизнеса. Часовата разлика е прекомерно огромна. Няма по какъв начин да не обичам да виждам Шампионска лига и Лига Европа, само че при мен мачовете стартират в 15 часа. Трудно е.

– Американските клубове тормозят ли се от банкрути?
– Не съм в тази среда, нямам контакти нито със притежатели, нито с футболисти. Сигурно ще имат финансови проблеми. Но в Америка парите за спорт са ужасно доста. Тук се приказва кой какъв брой милиона е дал за битката с ковид, а не дали ще се закрива.

– Два пъти ви видяхме на представянето на биографичната книга на Христо Стоичков. Чувате ли се?
– В интерес на истината в последните седмици не съм го чувал. Подсещате ме да му звънна. Четох, че лекува вируса с ракия, лук, чесън и парещ душ. Ще взема рецептата.

– Следите ли какво става в България?
– Гледам вести, обаждам се по телефона на другари. Най-често се слушам с майка ми.

– А българският футбол?
– Не ме интересува. Само нелепости се случват там.

– Какви нелепости?
– Даже не желая да ги разясня. Новините са, че някой все ще банкрутира. Карат ме да се връщам към времето, когато аз играех. Държавата беше тотално зад спорта и беше напълно друго. Много от дълго време споделих, че без държавна поддръжка сме обречени. Сега единствено проследявам, че мнозина идват на моето мнение. Не знам какъв брой време ще приказваме още за български спорт, в случай че нещата не се трансформират.

– Родният ви „ Левски “ също е изправен до стената. И на „ Герена “ думата банкрут не е непозната.
– Мисля, че „ Левски “ ще се оправи. Ще се намерят хора, които да оказват помощ. Но „ Левски “ не трябва да бъде ваден от подтекста. Футболът е бизнес и би трябвало да носи пари. Сега притежателите единствено вадят пари от джоба си – едни имат повече, други – по-малко. Намаляването на заплатите по време на актуалната рецесия няма да реши казуса. Това ще е месец или два. Въпросът е по какъв начин да се печели от футбола. Как да се съберат доста хора на стадиона и билетите от тях да са същинско перо за клуба.

– Не ви ли се занимава още веднъж с футбол?
– На този стадий е изключено. Много неща се случиха и към този момент не ми е забавно. Противник съм на събитията във футбола ни. Вече станах и на години. Нека младите да се оправят. Нали в този момент ще избират нов президент на футболния съюз.

– Кой е вашият любимец?
– Въобще не ме интересува, дори не знам кой е претендент. Не виждам светлина в тунела и даже станах черноглед за бъдещето на българския футбол. Разстоянието от Вашингтон до София е прекомерно надалеч. Имам мои грижи.

– Какво бихте споделили от отдалечен Вашингтон на българите?
– Пазете се и бъдете здрави! Не се поддавайте на боязън и суматоха!

Божидар Искренов е роден на 1 август 1962 година. Юноша на „ Левски”, троент първенец на България и още толкоз пъти притежател на националната купа със „ сините”. Играл е още в „ Сарагоса”, „ Лозана”, „ Ботев” (Пд), ЦСКА, „ Шумен”, „ Септември” и „ Вашингтон Уортхогс”. Има купа на България и като състезател на ЦСКА. В националния тим изигра 50 мача и вкара пет гола.
Искренов е прочут с два прякора от времената си в „ Левски” – Радостта на народа и Гибона. От доста години живее в Съединени американски щати.
" Труд "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР