Радостин Чолаков от Математическата гимназия ще представя България на Европейския

...
Радостин Чолаков от Математическата гимназия ще представя България на Европейския
Коментари Харесай

Ученик от Пловдив ще представя България на Европейския конкурс за млади учени

Радостин Чолаков от Математическата гимназия ще показва България на Европейския конкурс за млади учени. Пловдивският десетокласник, дружно със Стивън Огнянов и Петър Жотев от СМГ " П. Хилендарски “ в София, са тазгодишните спечелили в състезанието " Млади гении “ на МОН. Първенците ще показват страната ни в EUCYS, който е част от самодейностите на Европейската общественост за поощряване на научното творчество измежду младото потомство. Младите откриватели получиха грамоти и награди от по 1500 лв..

Проектът на Радостин Чолаков е в региона на информатиката – за използване на архитектури за надълбоко образование върху таблични данни. Разработката на Стивън Огнянов е в региона на математиката и показва нови формули за двудиагоналното разложение на матрици. Изследването в региона на биологията на Петър Жотев е обвързвано с опцията за избор на пола при бозайници, отглеждани като селскостопански животни.

" Радвайте се на вашите резултати и помнете, че това, което вършиме през днешния ден ще има продължение в бъдеще. Ще имате опция да се развивате на всички места по света, само че се върнете в България, с цел да сътворявате своите фантазии. Не се тормозете от провокации. Вие сте измежду най-хубавите “, обърна се към спечелилите заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя особено благодари на научните ръководители, учители и родители, които са предизвикали у младежите интереса към науката и ги поддържат.

Други трима млади откриватели получиха поощрителни награди и по 1 000 лв..

Това са Демира Недева (9 клас) от МГ “Акад. Кирил Попов ", дебютантите седмокласници в състезанието Розанна Мишева и Антони Георгиев от ОУ " Бачо Киро “ във Велико Търново и Любомир Ненов (10 клас) от 9 Френска езикова гимназия " Алфонс дьо Ламартин “. Техните ползи са в региона на математиката, биологията и информатиката.

Три проучвателен разработки получават право да показват страната ни на Европейското младежко научно ревю “EXPO Science Europe 2022 година “ в град Сучева, Румъния през юли. Проектите в региона на информатиката, екологията и биологията са на Габриела Чавгова от пловдивската МГ " Акад. Кирил Попов “, Георги Праматаров-студент СУ " Св. Кл. Охридски “, и Мохаммад-Мурад Рашад Халвани от Обединен детски комплекс в Силистра.

Журито присъди и спомагателни награди за десетокласниците от Пловдив Мартин Щилянов и Петър Желев, които ще се включат в лятната изследователска школа на УчИМИ – Българска академия на науките.

" Млади гении “ е една от самодейностите на Министерството на образованието и науката за подкрепяне и поощряване на младежите да вършат научни проучвания. Участниците приготвят научноизследователски и иновационни планове в региона на биологията, химията, информатиката, инженерните науки, материалознанието, математиката, медицината, физиката, обществени и филантропични науки и екология.

Тази година аплайваха 37 плана с над 55 участници, като след първи стадий от журирането до събеседване бяха позволени 26 плана от цялата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР