Радостин Александров е на 26 години, треньор от ДЮШ на

...
Радостин Александров е на 26 години, треньор от ДЮШ на
Коментари Харесай

Български треньор за обучение в Барселона: Видях и научих много

Радостин Александров е на 26 години, треньор от ДЮШ на Берое. Работил е 1 година в интернационална футболна академия в Англия. Част от Юношеския народен тим по футбол на България до 17г. като Анализатор през 2014/2015г.

По пътя си към рационализиране в специалността минава специализации в Манчестър Сити, Нотингам Форест, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Лестър, Рединг, Уест Бромич, Бирмингам. В България е карал стажове в школите на Литекс и Славия. Специализирал като кондиционен треньор през 2017 година, в психическата подготовка към Футболната Асоциация в Англия, техническа подготовкана най-високо равнище с програмата на " Coerver ". Радостин е и част от камповете на Милан и Ювентус в България, а през предходната седмица пътува до Барселона за проведения от " Космо Футбол " семинар във футболен клуб Еспаньол, само че и с визити на академията на Барса в Ла Масиа.

Девет български треньори минаха образованието и гледаха мач наживо на Барса, вечеряха с Христо Стоичков и научиха много за работата с млади футболисти. Всъщност, какъв брой тъкмо, споделя самият Радостин Александров.

Какви са усещанията ви от седмицата в Барселона?

- Останах със страхотни усещания от миналия семинар. Всичко бе вълнуващо - от начало до край. Организаторите се бяха погрижили да усъвършенстват оптимално престоя ни и да получим колкото се може повече за времето, в което бяхме там. Барселона е футболен град с доста обичаи и считам, че всеки човек, занимаващ се с тази игра, би трябвало да се допре до атмосферата там.

Какво ново научихте?

- Научих повече, в сравнение с чаках. Имахме детайлно показване на методиката за работа на треньорите в Еспаньол освен от технико-тактическа страна, само че и от кондиционна и психическа, за което не се приказва задоволително у нас. Обърна се внимание и на платформата, която употребяват за работа там. Тя също бе доста забавна. Възможността да ни разкрият от първо лице детайлности за всички тези тематики бе страхотна и извънредно потребна.
Наблюденията на тренировките ни оказа помощ да свържем теоретичната с практическата част и по този метод успяхме напълно да разберем метода за работа в Еспаньол и да си извадим съответните бележки. Дискусиите с треньорите от академията също бяха доста потребни, с цел да можем да получим спомагателна информация.

Коя лекция бе най-впечатляваща?

- Всяка лекция бе добре готова за съответната тематика. Трудно е да се избере, защото във всички се намираше по нещо ново и друго, което можехме да извлечем в наша изгода. Най-впечатляваща за мен остана тематиката за психическата подготовка на играчите за мач и по какъв начин са построили сполучлив модел, с който да приготвят оптимално играчите за провокациите, които ги чакат. Но и кондиционната част бе вълнуваща. Както и останалите тематики.

Колко огромна е разликата от българските методики и академии за гении, до тези на Еспаньол?

- Много огромна. Като база Еспаньол не превъзхождат с нещо, което у нас да го няма. Те са оптимизирали наличните си условия до абсолютния най-много и съгласно мен това е една от аргументите да са толкоз сполучливи (б.а. - имат 12 свои играчи от академията от 23-ма в първия отбор).
Работят по единна методика, която им дава резултат и не престават да надграждат и развиват своите хрумвания, с цел да могат да реализират още по-впечатляващи резултати в построяването на гении. Вярвам, че в България можем да се приближим до техния модел, само че са нужни някои промени.

Освен заложеното в предварителната стратегия на семинара, имахте ли опция да посетите и видите още нещо?

- Да. В интервала, в който бяхме там, се игра мач на Барселона Б в Сегунда Дивисион на " Мини Естади ", наблюдавахме и други мачове от академията на Барса от другите възрастови групи, тренировки на " Ла Масия ". Организирахме и среща между тях с сътрудниците които взехме присъединяване в семинара. Кулминацията, несъмнено, бе мача на първия тим на Барселона против Хетафе на " Ноу Камп ". Имахме опция и да се срещнем по-отблизо с някои впечатляващи места и здания из град Барселона. По този метод успяхме да съвместим футболното образование с културно обогатяване.

Разкажете за мачовете, които гледахте?

- И Барса, и Барса Б не можаха да победят. Въпреки това атмосферата и на двата мача бе страхотна. Възможността да следим едни от най-хубавите играчи в света и може би най-хубавия в историята на футбола, е скъпа.
По-интересни от позиция на образованието ни бяха мачовете на децата и юношите, с които можехме да създадем параленост с нашите. Да забележим тяхното равнище и къде изоставаме. Както и в кои връзки сме по-напред от тях.

Как ви се стори организацията, удовлетворени ли сте от престоя и изискванията

- Всичко в организацията до най-малкия подробност бе изпипано и професионално изпълнено. Организаторите ни поеха от вратата на летището и досега в който не ни оставиха на същата тази врата на потегляне бяха до нас. Получихме всичко належащо, че даже и някои спомагателни благоприятни условия, за които даже не подозирахме.
Бяхме настанени в хотел покрай базата на Еспаньол, само че също по този начин покрай търговски център, плажа и линиите за метрото, местоположението бе идеална. Можеше да се види старанието от страна на уредниците и едно ужасно отношение от тяхна страна.

Срещнахте ли някои познати лица по време на престоя си в Барселона?

- Имахме шанс да се срещнем с много персони и от двата лагера - Еспаньол и Барса. Най-вълнуваща бе проведената вечеря с Христо Стоичков. Освен това успяхме да срещнем треньора на първия тим на Еспаньол, Кике Санчес Флорес, както и една от огромните митове на клуба - Раул Тамудо.

Бихте ли приели още веднъж покана за подобен семинар, освен в този клуб?

- Със сигурност. Подобни семинари ни оказват помощ доста в развиването си като треньори. Винаги е добре да получиш опция да видиш по какъв начин се работи в различен клуб, да се запознаеш с друга методика, разнообразни условия на работа и просвета, от която можеш да взаимстваш доста. Очаквам с интерес бъдещи сходни събития.

 Треньор на Локо (Пловдив) приключи стаж в Еспаньол, срещна се с Христо Стоичков
Треньор на Локо (Пловдив) приключи стаж в Еспаньол, срещна се с Христо Стоичков

Светослав Каламов получи тапия
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР