Радомирски полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване. Тримата

...
Радомирски полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване. Тримата
Коментари Харесай

Полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване

Радомирски служители на реда задържаха публицисти и юрист при журналистическо следствие . Тримата са отведени за снемане на пояснения в РПУ Радомир , до момента в който провеждали следствието, разяснява пред БНР шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов.

Единият от арестуваните е журналистът Димитър Стоянов, а другият е румънски публицист. Всичко стартира, когато публицистите подават сигнал до ГДБОП за компания в региона на Перник и Радомир, която се готви да гори секретни документи . ГДБОП стартира следствие.

" Беше получен журналистически сигнал за осъществяване на дейности, които ще прикрият корупционни закононарушения . Имам поради заличаване на материали, които са свързани с публични поръчки. Създадохме нужната организация за инспекция на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при осъществяване на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция - Перник в региона, където се унищожаваха такива материали, бяха арестувани три лица , които в следствие се показаха - две от тях, че са публицисти, едно от тях, че е юрист " , изяснява основен комисар Спиридонов.

" Бяха отведени в РПУ за определяне на тяхната идентичност и откакто беше открита самоличността, им бяха снети пояснения какво вършат в региона. Същите бяха освободени ", добавя той. Спиридинов отхвърля да назове компанията и публичната поръчка, за която става въпрос , предстоят още разпити и изясняване на условия.

" Снощи към среднощ получихме многочислени сигнали, най-много от Румъния, за арестувани публицисти . В Румъния това стана водеща вест предходната нощ и към момента е . Опитахме се да се свържем с Министерство на вътрешните работи неотложно и да получим информация първо в Радомир, след това в Перник и по-късно се обърнахме към централата на Министерство на вътрешните работи в София. Не успяхме отникъде да получим информация ", разяснява Иван Радев от Асоциацията на европейските публицисти в България.

" Дежурните се пробваха да ни спомагат, само че от Областната дирекция на полицията в Перник и на тях им затваряха телефона и не даваха цяла нощ никаква информация. Тази заран разговаряхме с основния секретар и той научи от нас за случая . Ангажира се да ревизира случая и да излязат с информация. Разбрахме, че сътрудниците са освободени . Те са в положително положение ", изяснява Радев.

На формалният уебсайт на Министерство на вътрешните работи е оповестено конкретизиране:

На 11 септември т.г. в ГДБОП е получен сигнал от публицист за желание за осъществяване на дейности, които ще прикрият корупционни закононарушения - заличаване на материали, свързани с публични поръчки. След основаната нужна организация и инспекция на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са извършени оперативни дейности от чиновници на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В региона на откритото място са арестувани три лица, които в следствие са се показали като двама публицисти и юрист.

Те са отведени в районното ръководство и след определяне на самоличността им и снемане на пояснения за задачата на пребиваването им в региона, са освободени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР