Радка от Шумен: Още се страхувам, но мога да спася

...
Радка от Шумен: Още се страхувам, но мога да спася
Коментари Харесай

Жертва на измамници ги наказа с видеоклип

Радка от Шумен: Още се опасявам, само че мога да спася хора


Радка от Шумен е една от стотиците жертви на телефонни измамници у нас. И една от първите повярвали, че взе участие в полицейска интервенция за задържане на ало мошеници. До съдбовния диалог с учтивия „ старши контрольор Иванов “ била атакувана десетки пъти по телефона, само че несполучливо. Последният път от възприятие за дълг и гражданска отговорност дала 6 000 лева и златни украшения. Когато споделила на щерка си, че си чака парите назад от служителите на реда, тя я отрезвила – „Мамо, това е машинация!“ Чуди се по какъв начин е оживяла, била пред нервна рецесия. Счетоводителка на 67 година, висшист, а излъгана!.. Унизителната и горчива история не свършва по този начин.

От полицията в Шумен в този момент в действителност потърсили Радка за подпомагане против епидемията от ало измами. Жената към този момент е основен воин във видеоклип, който преди седмица ОДМВР-Шумен популяризира. Трепери, само че споделя по какъв начин са я плашили с рязане на уши, пръсти… Паникьосала се, само че след това повярвала на привиден служител на реда, че ще ги заловят и хукнала към банката за пари. Дала му и номера на мобилния си телефон, защото… ръководел спецоперацията. Сега наставлява хората по какъв начин да се оправят с натрапниците в слушалката: „ Задължително би трябвало да затворят телефона и да се обадят до Министерство на вътрешните работи или своите близки, с цел да ги посъветват какво да създадат. Не се доверявайте на такива позвънявания! Полицията не желае пари! “.
 Ст. контрольор Десислав Райчинов и представителят на шуменската дирекция Ася Йорданова също вземат участие в беседите против ало измамите. Ст. контрольор Десислав Райчинов и представителят на шуменската дирекция Ася Йорданова също вземат участие в беседите против ало измамите.
От шуменската дирекция са откровени, че не е елементарно след подобен потрес възрастен човек да се реши със своята история да предотврати други сходни. Всяка имитация на жертвата е изстрадана, признателни сме, че ни поддържа в превантивната акция, споделя представителят на ОДМВР-Шумен Ася Йорданова. Тя е вторият глас, който уверено партнира на пенсионерката в близо 2-минутния клип и повтаря, че най-правилно е при позвъняване от чужд да затвориш телефона и единствено при сигнал „ свободно “ да избереш 112 или близки. Иначе на линията отново са измамниците. Клипът се върти по малките екрани, районни и национални уеб сайтове, вярата е да стигне до възрастните посредством екрана, посредством внуци и родственици.

Наложително е, тъй като в Шумен има лавина от измами за първите две седмици на годината – при 8 случая са изхвърлени близо 37 000 лева Летят от балкони или мулета ги прибират от явки пред гаражи, врати. Алоджиите надграждат схемата, дават обещание и доживотен бонус към пенсията от 50 лева и жертвите още повече имат вяра.

Измамните схеми сработват, тъй като хората изпадат в стрес, наивност, нелепост, предпочитание за облага, алчност… Всеки сюжет уцелва своя група и се менят през годините, споделя ст. контрольор Десислав Райчинов, шеф група „ Оперативен разбор “ към шуменската дирекция. Припомня за зората през 2000-2001 година, когато хитреци предлагаха преференциални покупко-продажби с ремъци, лагери, игли.

Действаха сами, а по-късно наеха мулета-помощници да прибират парите. Вкараха и сълзливата скица за непосредствен, потърпевш от злополука, желаеха пари за лекуване. После – синът е блъснал дете, дайте пари да го освободим от ареста. Когато стана известна, я изместиха предложения за евтини климатици и радиатори, само че ги завличаха с капаро. По-късно баби всеобщо плащаха мито за колет от чужбина, без даже да имат близки зад граница и получаваха… кутия с вафли. Най-много измами е имало през 2008-2010 година, само че вредите, които нанасят в този момент, са поразяващи. През 2014 година шуменци са дали 40 000 лева, а през м. година са харизали на мошеници 142 000 лева, пресмятат от полицията. Криминалисти са разкрили 10 случая, съумели да възстановят 10 000 лева

Радка е измежду щастливците. Мулето, взело нейната торба с пари и полезности, е арестувано. За да получи условна присъда, изтеглило заем и върнало парите, платило и златото. Но нищо към този момент не е същото. „ Животът ми се прекатурна, станах още по-притеснителна. Вечер съм под ключ, към този момент не подвигам телефона. Още се опасявам кой ще ме срещне на улицата, дали няма да ми отмъсти… “, гадае дамата. Въпреки това се решила да помогне на полицията, с цел да избави други.

Има и още доброволци, като Севдалина, организатор в читалище „ Стилиян Чилингиров “ в Шумен, която просвещава против измамите по своя самодейност. Полицаи разбрали, когато отишли да изнасят сказка. В кв. “Кирково “ пък, пощальонката е индивидът с престиж, който громи алоджиите. Половината област е обходена от криминалисти и инспектори, които даже „играят“ телефонните позвънявания.
 Предупредителните брошури се раздават по данъчните каси на община Шумен. Предупредителните брошури се раздават по данъчните каси на община Шумен.
Община Шумен отпечата предупредителни листовки и ги раздава на данъчните си гишета, където пенсионерите са първи платци. Вече са пуснати по селата, пенсионерските клубове, даже в кабинетите на джипитата. Другите общини също ще последват Шумен. Въпреки че в четири – Хитрино, Никола Козлево, Каолиново и Венец няма нито една машинация, споделя шефът на шуменската дирекция ст.комисар Ялчън Расим.

Според криминалисти, борбата против измамите би трябвало да мине и през законова смяна – би трябвало да се желаят данни от мобилните оператори в изискванията на необходимост. Сега отиват до 3 дни, тъй като проверяващият служител на реда внася предложение до прокурора, той го завежда в съда и чак тогава магистратите издават предписание.

Куриози в измамите


Торба с пари увисвам на дърво


Торба с 2000 евро и 300 лева увисна на клоните на дърво в центъра на Шумен. Метна я баба на 80 година Пристигналото чак от Търговище муле Р.Х. скачало дълго. Видяла го продавачка от магазин на партера и услужливо му дала стол и тояга, без да подозира, че оказва помощ за машинация. Р.Х. е последният наказан от Районен съд на 2,5 година затвор с 5 година изпитателен период, само че задочно, тъй като се укрива. Не е ясно ще върне ли парите на жертвата, както написа в правосъдното решение.

Полицай в отмора залови муле жена


Пенсионерка даде 2000 лева, с цел да помагне на непосредствен да купи евтини климатици, само че съседът й служител на реда Добромир Дончев я избави. Видял по какъв начин бабата предава пакет на човек с качулка и го погнал. След гонка се оказало, че мулето е жена – Нериман Х. /33г./ от с. Ясенково. Хвърлила парите, с цел да се отърве от доказателството.

Затвор за военен-муле


Единствената ефикасна присъда в Шуменско е за Йордан Й. /46 г./ от Варна, някогашен боен, станал муле на измамници. Взел 4000 лева от Божанка на 83 година, която повярвала, че синът й потърпевш по време на работа. Камери на кооперативния пазар го засекли и се принудил да възвърне парите. Присъдата му е обединена с друга за пияно шофиране.

Жена на 42 година повярва, таксиджия я избави


Шуменка на 42 година /най-младата жертва в района б.а./, която предпазвала съседки от измами, се хвана на неистина за присъединяване в полицейска акция през август м.г. и остави 1220 евро, 1570 лева и 80 г злато до кофа за боклук. Таксиджия видял по какъв начин кола пред него стопира постоянно, а лидерът се озъртал край боклука. След сигнал до полицията мулето е хванато, а по това време дамата още стояла заключена вкъщи, уплашена, че ще има престрелка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР