Радиотелевизионни станции, издатели и журналисти призоваха днес Европейската комисия да

...
Радиотелевизионни станции, издатели и журналисти призоваха днес Европейската комисия да
Коментари Харесай

Европейски медии алармират ЕК, че кодексът на Мария Габриел не работи

Радиотелевизионни станции, издатели и публицисти приканиха през днешния ден Европейската комисия да приложи " доста по-строги ограничения " за битка с дезинформацията, популяризирана посредством интернет платформите като Google и Facebook, заяви основаният в Брюксел уебсайт " Юрактив ".

Обща декларация, подписана от европейската федерация на публицистите, Европейския съвет на издателите и Асоциацията на комерсиалните телевизия в Европа, бе огласена в отговор на оповестените предходната сряда от Европейска комисия нови ограничения против дезинформацията в изискванията на пандемията от Ковид-19.

Подписалите настояват, че са " разтревожени от разрастването на дезинформацията през пандемията " и че това има " опустошително въздействие върху напъните на публичното опазване на здравето ".

Те акцентират, че подписаният на 26 септември 2018 година Етичен кодекс против дезинформацията " се е потвърдил като несъответстващ да отговори на източниците и носителите на онлайн дезинформация ". Този кодекс бе показан на 16 октомври 2018 година като огромен триумф на тогавашната комисарка по цифровите технологии Мария Габриел. Тогава тя съобщи на конференция: „ Поисках от (интернет) промишлеността да предложи осезаеми стъпки за битка с дезинформацията съгласно  Кодекса. Ангажиментите към него съставляват първи позитивен резултат от метода на Комисията за справяне с онлайн дезинформацията. Няма да е задоволително Кодексът да е единствено на хартия, той би трябвало да бъде дейно прибавен и последван от дейности. Ще проследявам деликатно постигнатия прогрес и ще преценява до края на годината дали е реализиран задоволителен прогрес ". 

Сега Мария Габриел има различен сектор в Комисията на Урсула фон дер Лайен, която обаче носи отговорност за нейната безплодна самодейност като член на Комисията на Жан-Клод Юнкер.

" Има незабавна потребност от ефикасни принадлежности за по-добра оценка и справяне с казуса ", пишат представители на европейските медии, които подлагат на критика Европейски Съюз, че разчита прекомерно доста на " положителната воля на систематичните играчи ". Сред предлаганите ограничения са " обилни " наказания против включилите се към кодекса платформи, посредством които да бъдат подтиквани да работят.

Тези ограничения обаче би трябвало да бъдат приложени по подобен метод, че " да поддържат, а не да санкционират медиите ", както и да подсигуряват " журналистическата независимост, главните права и публицистичната самостоятелност ".

Накрая декларацията насочва искане за по-структуриран разговор с интернет платформите, а не както до момента " обособени комисари " да влизат в директен контакт с платформите.

Миналата седмица Европейски Съюз прикани интернет колосите да положат повече старания за битка с " голямата вълна дезинформация, провокирана от пандемията, както и да дават месечни доклади какви дейности са подхванали ". В комисията на Фон дер Лайен отговорник за полезностите и прозрачността е чехкинята Вера Юрова, която пое цифровия сектор от Мария Габриел. Тя призна, че методът е да се разчита на положителната воля на платформите, само че сподели, че в техен интерес е да завоюват доверието на своите ползватели. Европейска комисия към този момент изиска от платформите да отстраняват реклами на подправени медикаменти, както и да дават приоритет на информации от формалните здрави управляващи, в това число и от Световната здравна организация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР