Радиотелескопите са от решаващо значение за някои важни открития, свързани

...
Радиотелескопите са от решаващо значение за някои важни открития, свързани
Коментари Харесай

Радиотелескопи показват как работи теорията на гравитацията в екстремни условия

Радиотелескопите са от решаващо значение за някои значими открития, свързани с естественото положение на Вселената. Сега обаче, те имат значима роля и за верифицирането на главните правила на космоса. Международна група астрономи сподели, че теорията на гравитацията на Айнщайн продължава да работи даже в по-екстремни условия. Екипът, благодарение на три радиотелескопа - Arecibo, Green Bank и Westerbork Synthesis – е прекарал шест години в проучване на необикновена тризвездна система, формирана от пулсар и две бели джуджета - образец за рисково гравитационно деяние. Движението на пулсара ще дефинира дали концепцията на Айнщайн работи добре в сходна среда.

За да се потвърди теорията, едно от белите джуджета би трябвало да се окаже отговорно за придвижването на пулсара, което би довело до приемане на импулси в тъкмо избрани моменти. Ако нито едно от тях не въздейства на пулсара, тези импулси ще идват в безреден порядък. Разбира се, едно от белите джуджета е отговорно за придвижването на пулсара и теорията е пеоверена.

Прочетете още: Астрономи направиха първата в историята фотография на планета бебе

Това наблюдаване няма да докара до обединена доктрина, която да свързва гравитацията с квантовата механика, само че сигурно е един ефикасен тест, счита Дейвид Каплан от Университета в Уисконсин-Милуоки. Така или другояче това е единствено началото на тестванията, защото радиотелескопите в развой на разработка като Square Kilometer Array да вземем за пример дават обещание да намерят повече от тези идеални за проби пулсарни системи. Ако намерят задоволително, те биха могли или да поддържат теорията на Айнщайн, или да намерят метод да я оборят.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР