Радиоприемницата и днес е кино-приемница. В Дома на киното, в

...
Радиоприемницата и днес е кино-приемница. В Дома на киното, в
Коментари Харесай

Завен Саркисян: Параджанов създаде свой собствен киноезик. Такива са 10-ина души в целия свят

Радиоприемницата и през днешния ден е кино-приемница.

В Дома на киното, в границите на София Филм Фест продължава нашето посещение и през днешния ден се срещаме с шефа на музея „ Параджанов “ в Ереван Завен Саркисян , член на журито за документални филми на София Филм Фест, фотограф. Както към този момент Радио София заяви, в изложба „ Фотосинтезис “ е подредена галерия на известния кино създател на ХХ век - Сергей Параджанов (1924-1990).

Искаше ми се да покажа света на Сергей Параджанов. Това са неговите филми, както и неговите колажи – означи в ефира на Радио София Завен Саркисян. – Освен това, 13 години аз го следвах, фотографирах го. Него го познават повече фенове от по-старото потомство, само че би трябвало да се знае, че той е от тези създатели, които са основали собствен личен език. Такива са може би 10-ина души в целия свят. Привличаше хората като магнит.
Трябва и новите киногенерации да познават творчеството му. Струва ми се, че днешните режисьори като че ли са отрязани и не знаят историята на това изкуство. Това е и обидно. Съвършенството може да се доближава единствено, когато има традиция. Младите мислят, че всичко знаят. И това дава неприятни резултати.

Самият аз преподавам снимка в университета. Когато аз следвах всички имахме обичани фотографи, знаеха се, опитвахме да снимаме като тях. Сега всеки снима както може, като го питаш за какво по този начин, той ти вика тъй като по този начин желая. И да им кажеш, че по този начин не е професионално, те не слушат.
Фотографията е сбита. Режисьорите, които мислят и се стремят да се изразят тъкмо и кратко… - техните филми постигат  триумф.

Музеят е в Ереван, тъй като самият Параджанов по този начин искаше, макар че можеше да е в Киев, където работи 25 години, или в тбилиси, където е роден. Сега музеят е прочут в целия свят. Организирали сме над 60 изложения допълнително от 30 страни -  с негови творби, и още 15-ина изложения със фотоси, като тази в Дома на киното в София..

Посещавал съм и трите лагера, в които е бил Параджанов. Тежко е.
Той споделяше, че има три родини. Смяташе се за арменец, роден в Грузия, лежал в съветски затвор поради украински шовинизъм.

Завен Саркисян разгласява фотоси от 1974 година Преди 5 години стартира да преподава. Основно снима архитектура и пейзажи. По целия свят е правил изложения, отдадени на арменската архитектура.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР