радио Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в село

...
радио
Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в село
Коментари Харесай

Мая Манолова във Варна: Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета

радио Държавата би трябвало да обезщети притежателите на евтаназирани свине в село Тутраканци. Това сподели по време на среща с поданици на обитаемото място, чиито животни са били убити поради заплахата от разпространяване на вируса на Африканска чума, омбудсманът Мая Манолова, съобщи Радио " Фокус “ – Варна.

Днес тя беседва в Областната администрация във Варна със наранени стопани. На срещата стана ясно, че през 31 август и 1 септември в селото са умъртвени общо 90 свине в частни дворове. Приблизителната сума, нужна за компенсациите възлиза на 30 000 лв..

" Хората са изцяло прави, тъй като в границите на превантивните ограничения са им били избити животните поради битката с Африканската чума, а в този момент страната отхвърля да ги обезщети “, разяснява Мая Манолова.

Общественият бранител добави, че през днешния ден е разговаряла с министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и с шефа на Българската организация по сигурност на храните доктор Дамян Илиев. По телефона земеделският министър я е уверил, че дружно с специалисти могат да потърсят разновидности за разпределяне на компенсации на притежателите.

" Хората гледат свине, с цел да си изхранват фамилиите, с цел да посрещат празниците, такава е традицията в страната. Да, не ги записват, само че откакто животните са избити би следвало хората да бъдат обезщетени “, добави омбудсманът.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР