Радиоактивен облак е преминал над Европа, включително и над България.

...
Радиоактивен облак е преминал над Европа, включително и над България.
Коментари Харесай

Радиоактивен облак преминал над България, институциите успокояват, че замърсяване няма

Радиоактивен облак е минал над Европа, в това число и над България. За това оповестиха от Френския институт за нуклеарна сигурност. Според специалистите замърсяването евентуално е породено от нуклеарна централа в Русия или Казахстан.
Към момента обаче не е известно да е имало случай в нуклеарно оборудване в региона. Измерени са равнища на радиоактивния детайл Рутений-106 над общоприетите правила, само че надалеч под праговете, които съставляват опасност за хората и околната среда, успокояват от института.
От българската Агенция за нуклеарно контролиране удостоверяват, че в няколко европейски страни, сред които и България, са били регистрирани следи от Рутений-106 в атмосферния въздух.
Измерените стойности на концентрацията на рутений-106 в другите страни са на няколко порядъка по-ниски от границата на излъчванията във въздуха, избрана за този радионуклид в Наредбата за главните правила за радиационна отбрана.
Поради извънредно ниските стойности източникът на излъчванията на Рутений не може да бъде избран. Наличието на следи единствено от Рутений-106 изключва генезис от нуклеарна електроцентрала, безапелационни са от АЯР.
Според родните специалисти ниските измерени равнища на атмосферно замърсяване с Рутений-106 нямат последици за околната среда или здравето на хората .
Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, потвърдиха и от Министерството на околната среда и водите.
От пресцентъра на Министерство на околната среда и водите изясняват, че в интервала 29 септември – 4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) на Министерството на околната среда и водите е измерена характерна интензивност на техногенния радионуклид Рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били навреме оповестени на страницата на Изпълнителната организация по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „ Атмосферна радиоактивност “.
Експертите са прецизирали, че измерените стойности са доста по-ниски от допустимата средногодишна характерна интензивност за Рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 според Наредбата за главните правила за радиационна отбрана.
Рутений-106 е радионуклид с неестествен генезис. Получава се при разделяне ядрото на уран-235, когато е облъчван с неутрони. Този радионуклид се употребява и в медицината за лекуване с брахитерапия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР