Радио "Свободна Европа" обяви планове да поднови новинарските си предавания

...
Радио "Свободна Европа" обяви планове да поднови новинарските си предавания
Коментари Харесай

Радио Свободна Европа подновява предаванията си на български

Радио "Свободна Европа " разгласи проекти да възобнови новинарските си излъчвания за България и Румъния "като опит да укрепи медийната обстановка в двете страни ". Това са първите две страни от Европейския съюз, в които американската медия с европейска централа в Прага взема решение да се завърне след десетилетия работа в годините на студената война и прехода след краха на комунизма.

От декември 2018 година подпомаганата с подаяние от американския парламент група ще дава "мултимедийни репортажи и разбори на български и румънски и ще си партнира с локални медии, с цел да подкрепи на съществуващи планове, които развиват отговорността пред обществото и разобличават подправени вести ".

Това е завръщане на Радио "Свободна Европа "/Радио "Свобода " (RFE/RL) към излъчванията, които бяха прекъснати с влизането на България и Румъния в НАТО и Европейски Съюз. Българската секция бе закрита през 2004 година, а румънската през 2008 година, напомня уеб сайтът „ Дневник “.

"Надяваме се нашите репортажи, дело на локални публицисти, да оказват помощ за израстването на свободни медии, за разпространение на демократичните полезности и институции и за осведомена полемика в двете страни за мястото им в НАТО, Европейски Съюз и други западни организации ", съобщи президентът на RFE/RL Томас Кент. "Очакваме да си партнираме с локални самостоятелни медии и с гражданското общество. "

RFE/RL напомня, че е организация, работеща в страни, "където медийната независимост е лимитирана или където не е напълно развита професионалната публицистика ".

В известието във връзка завръщането в България и Румъния се споделя още, че "правителствени чиновници, представители на гражданското общество и публицисти в двете страни показаха угриженост от това, че дезинформация, корупция и разделяне в обществото отслабват политическите им системи ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР