Радио Пловдив След като се промени статутът на Света София от

...
Радио Пловдив
След като се промени статутът на Света София от
Коментари Харесай

Главният консул в Пловдив: Турция няма да отстъпи за Света София

 Радио Пловдив След като се промени статутът на " Света София " от музей в джамия, няма да е спънка за християнската общественост и туристите. Няма да навреди и за това, че е със статут на културно завещание ". Това сподели на конференция в генералното консулство на Турция в Пловдив генералният консул Хюсеин Ергани. 

Той увери, че няма да се попречва достъпа на туристи. " Позитивното е, че достъпът беше заплатен преди, а в този момент ще е безвъзмезден " – добави генералният консул.  По думите му, иконите ще бъдат непокътнати като единствено по време на молитва ще се откри опция да бъдат закривани. 

Той напомни, че мястото е значимо за християнския свят, турския народ и мюсюлманския свят и съобщи в умозаключение: " Света София " е издигнат като дом на Бога и ще служи като дом на Бога ".

По тематиката с ковид Ергани изрази страдание, че Европейски Съюз не е присъединил Турция в листата на страните, откъдето може да се пътува без карантина и назова това решение " погрешно ".

По думите му, като цяло заболяването в страната е следена и се следи спад на случаите предходната седмица в регионите на Мраморно море, Източното Черноморие, като в  туристическитя Егейски регион понижението е 21%.

" Ако изискванията на карантината се облекчат или се прави тест преди пътешестване, може би тогава българските туристи ще се усилят " – позволи още генералният консул. 

Той означи, че карантината основава компликации за идването в България на турските студенти у нас и предприемачите, които имат вложения в България и още един път допусна, че с проби може да се позволява прекосяването на границата без използване на карантина. 

" С България и българското държавно управление сме в съдействие. Ще търсим решение на тези проблеми в разговор " – сподели още Хюсеин Ергани.

Той подсети, че на следващия ден Турция ще означи 4-тата година от опита за прелом в страната, написа още " Радио Пловдив ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР