Радио и телевизионният сектор се обявяват твърдо против въвеждането на

...
Радио и телевизионният сектор се обявяват твърдо против въвеждането на
Коментари Харесай

АБРО твърдо против да се отделя повече време за българска музика в ефира

Радио и телевизионният бранш се афишират твърдо срещу въвеждането на наложителни квоти за българска музика в стратегиите на комерсиалните медии. Това оповестяват в позиция до медиите от АБРО.

АБРО и 40 радио- и телевизионни стратегии са внесли мнение против законопроекта в Комисията по културата и медиите на Народното събрание.

Секторът смята, че концепцията за въвеждане на наложителна квота за българска музика е непотребна, несъответствуваща и даже нездравословна мярка.

По думите им българската музика към този момент заема значително място в радио- и телевизионните стратегии и получава забележителна поддръжка от операторите. Интересът към българската музика в последните години пораства и води до естествено увеличение на наличието на българската музика в радио- и телевизионния ефир.

По данни на ПРОФОН - Дружеството за групово ръководство на правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите-изпълнители, процентът на българска музика в радиопрограмите е повече от 20 % като за посочения от сдружението интервал (2017 и 2018 г.) процентът нараства.
 Вътрешна македонска революционна организация предлага да се отделя повече време за българска музика в ефира
Вътрешна македонска революционна организация предлага да се отделя повече време за българска музика в ефира

Едва 20% било наличието на българския език в родния ефир

От АБРО показват, че в България от години се основават и популяризират радиопрограми, които излъчват единствено или най-вече българска музика като БГ Радио, стратегии с българска фолклорна музика, стратегиите, които излъчват поп-фолк и настояща българска музика.

В радиопрограмите, които излъчват главно модерна музика за младежка публика до 30 година, делът също е висок - към и над 15% от общото музикално наличие.

От АБРО прецизират, че профилираният профил на радиопрограмите може да не разрешава доста наличие на българска музика в програмата. Въпреки това и в стратегии, в които преобладаващият род е класическа музика, джаз или профилирана клубна музика (диджей ремикси) също е включена и участва българска музика.

Според тях въвеждането на наложителни квоти за българска музика нарушава публицистичната самостоятелност на операторите и ще докара до утежняване на качеството и уеднаквяване на стратегиите.

Те акцентират, че в основаването на стратегиите си операторите се управляват от интереса на аудиторията и от заложените характерности на програмата , а въвеждането на наложителни квоти за българска музика представлявало интервенция в публицистичната независимост на частните операторите.

От АБРО са на мнение, че при музикалните стратегии със характерна жанрова устременост може да се окаже невероятно да се за " запълни " възможна квота за българска музика или пък да се наложи неведнъж лъчение на едни и същи творби, което щяло да утежни качеството на програмата.

Те акцентират още, че концепцията не е съобразена с обстоятелството, че включването на наложителен % българска музика няма да бъде съвместимо с осъществяването на характерностите на програмата, заложени в издадените от Съвет за електронни медии лицензии. Това важи в особена степен за стратегии с кино, информативен, състезателен и различен профилиран немузикален профил, при които операторът не излъчва каквато и да било музика, като се изключи музикални подложки и музикално оформление на творби, включени в програмата.

От АБРО означават в позицията си, че новите платформи за разпространяване на българска музика са доста по-достъпни за младата публика.

Задължителното включване на наличие в стратегиите за разпространение на българската просвета слага въпроса за качеството на това наличие. Редно ли е да се приема, че всяка българска музика следва да получи поддръжка от страната посредством въвеждане на наложително лъчение, без значение от културните си качества? Така може да се доближи до обстановка, при която се поддържа музика, която сама по себе си не поддържа българската просвета , пишат още от АБРО.

Те показват, че предлагането за въвеждане на квоти за българска музика опонира и на разпоредбите на Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС).

Припомняме, че 21 февруари Вътрешна македонска революционна организация предложи законопроект за въвеждане на квоти българска музика в българския ефир.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР