Радикализираният ученик от Пловдив остава под надзор на инспектор от

...
Радикализираният ученик от Пловдив остава под надзор на инспектор от
Коментари Харесай

Съдът остави при семейството му радикализирания младеж от Пловдив

Радикализираният възпитаник от Пловдив остава под контрол на контрольор от педагогическа стая, заяви БГНЕС. Днес Апелативният профилиран съд е удостоверил мярката му за неотклонение.

По думи на прокурор Сийка Милева в залата момчето е декларирало, че осъзнава виновността си.

Преди днешното съвещание тя съобщи, че държавното обвиняване ще продължи да поддържа настояването си за задържане под стража на малолетното лице, "тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специфична среда, в която с него ще работят психолози и психиатри ".

Според прокуратурата към момента има действителна заплаха за сигурността на доста българи.

Прокурор Милева акцентира, че откритите взривни субстанции и устройство по размер и брой са несъпоставими с нито един различен проблем от новата история на България. По нейни думи за това не е знаел никой, нито даже родителите на момчето.

Държавното обвиняване желае непрекъснат арест за 16-годишния юноша

При претърсванията е открита информация, показваща, че ученикът е подготвял терористичен акт. Освен това са открити и видеоклипове, които той е изпращал на вербовчика.

Прокурор Милева призна, че родителите са оказали голяма помощ, само че в началото добитата информация, която е за радикализация, не е била подадена от тях.

Припомняме, на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична офанзива в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да провокира гърмеж.

Вътрешният министър Младен Маринов акцентира, че смяната в оперативната конюнктура постанова основаването на антитерористични центрове у нас.

Проверяват дали има административно нарушаване

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Калин Георгиев пък посочи, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира поради приключването на персоналните данни на 16-годишния юноша в общественото пространство. Причината беше, че информативен уебсайт разкри самоличността на момчето и фамилията му, като даже разгласява техни фотоси. Това провокира бурно неодобрение, както в обществото, по този начин и на равнище организации и институции - по случая остро реагираха Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) иАсоциацията на европейските публицисти у нас.

От своя страна министър председателят Бойко Борисов разяснява, че службите не са отговорни за теча на информация. Борисов съобщи още и че откритите субстанции в спонтанната лаборатория на младежа са "страховити бомби ", по-силни от тези в Сарафово.

[16-годишният от Пловдив просто се интересувал от гърмежи, не желал да нарани никого]
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР