Радиационното облъчване на тялото при всяко образно изследване зависи от

...
Радиационното облъчване на тялото при всяко образно изследване зависи от
Коментари Харесай

Колко често е безопасно да си правим рентген и ЯМР?


Радиационното облъчване на тялото при всяко нагледно проучване зависи от редица фактори – типа на проучването, от дозата, честотата и количестовото на приложеното излъчване, от неговия вид, от възрастта и пола на пациента и други Въпреки че дозите при общоприета образна диагностика са в пъти под считаните за рискови и макар че организмът може да поправи провалите за по-малко от година, опасности при нагледно проучване има и те би трябвало да се знаят.

Основната причина за рисково облъчване при нагледно проучване е честотата, с която се правят такива проби. И до момента в който в някои случаи те са единствена алтернатива за вярно диагностициране на заболяване, в други случаи облъчващи проучвания се вършат и без належаща потребност.

Най-чесот се прибягва до рентгенова фотография, ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) или компютърна томография.

Ядрено-магнитен резонанс
Като най-безопасен способ несъмнено може да се уточни ядрено-магнитният резонанс. При него обликът се получава след образуване на краткотрайно магнитно поле към тялото, пропускане на радиовълни през него и тяхното следващо хващане и култивиране. ЯМР може да се прави на съвсем всяка част на тялото. Тъй като не се ползва никакво йонизиращо излъчване , това проучване е по едно и също време безвредно и дейно. Единственият му минус за момента е високата цена на фона на повечет от другите видове образни проучвания.

Рентгенография
Рентгеновите лъчи носят доста по-сериозни опасности от рискови облъчвания.

Това е добре обяснен факт и пред множеството рентгенови кабинети към този момент може да бъде открита информация за това какъв брой време е належащо на организма да обезврежда лъчението предвид на това коя част на тялото е била „ снимана “.

Компютърна томография
Това е по-прецизна форма на рентгеновото проучване, при което се получава подробна визия за моментното положение на даден орган в елементи . Томографията носи най-големи опасности от рисково облъчване – в пъти по-сериозни от тези при общоприета рентгенография. Този риск обаче се компенсира от опцията за доста по-задълбочено проучване, каквато рентгенът не може да даде.

Количеството радиация, която организмът гълтам при нагледно проучване зависи от вида му и от зоната на тялото, която ще се изследва. Радиационното облъчване в тази ситуация се мери в специфични единици – милисиверти . Установено е, че от естествения йонизиращ радиационен декор на Земята гълтаме приблизително към 3 милисиверта на година.

Свързани публикации.. Рентгенография - легенди и обстоятелства 0 Ядрено-магнитен резонанс - способ на новото време 0 Методите на образната диагностика - нездравословни ли са за здравето? 0

На база на тези данни учените споделят за параленост облъчващия резултат на обособените видове образни проучвания. ЯМР на главата не води до никакво йонизиращо облъчване . При рентген на глава гълтаме по-малко от 1 милисиверт йонизиращи лъчи – т.е. еквивалента на 4 месеца естествено облъчване от природата. При компютърна томография на главата резултатът е най-негативен. Тогава гълтаме радиация, колкото бихме поели за съвсем цяла година от земния радиационен декор – над 2 милисиверта. Това значи, че с цел да се очисти от облъчването, организмът ще има потребност от над 1 година време.

Според тези данни учените дават ориентировъчни рекомендации за това какъв брой постоянно е безвредно да си вършим образни проучвания . Това зависи главно от възрастта и пола ни и от дозата получено облъчване, само че са създадени избрани правила. Изчислено е, че при композиция от повече от 100 рентгенови или томографски проучвания се натрупва радиация, която може да докара до раково заболяване.

Тези данни постановат към рентгеновите проучвания да се подхожда постоянно с нужните защитни ограничения и внимание и при всяка опция да се търси по-безопасна тяхна опция , изключително при по-млади хора.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР