Радиационната обстановка в България е нормална, информира Нова тв. Това

...
Радиационната обстановка в България е нормална, информира Нова тв. Това
Коментари Харесай

АЯР: Радиационната обстановка в България е нормална


Радиационната конюнктура в България е естествена, осведоми Нова тв. Това съобщи Цанко Бачийски, ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране, по време на конференция.

Припомняме, че по-рано кметът на украинския град Енергодар заяви за пожар в региона на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката. Според Дмитро Орлов огънят е лумнал в резултат на съветска офанзива. Минути по-късно информацията беше доказана и от президента на Украйна Володимир Зеленски, както и от външния министър Дмитро Кулеба. По-късно пожарът беше овладян, а от съветската войска оповестиха, че овладели контрола над АЕЦ-а.

" Няма изменение в радиационната конюнктура в Украйна, няма наранени здания на реактори. Системите за сигурност работят и са в подготвеност. Състоянието на блоковете е следното: Блок 1 е спрян за планов ремонт преди военните дейности. Блок 2 и 3 – са спрени вследствие на среднощната офанзива. Блок 4 – продължава да работи на намалена мощ. Блокове 5 и 6 не работят ", сподели Бачийски.

" Ние също сме обезпокоени от това, което се случва, само че изрично декларирам, че проследявам обстановката и няма никакво съображение за безпокойствие измежду нашите жители. Радиационната конюнктура в България е естествена. От началото на военните дейности не се следи никакво изменение на гама-фона у нас ", добави още той.

" Категорично желая да заявя, че към сегашния миг не е належащо никой да взима йод. за какво и по кое време това се прави. Ако има такава нужда – всички ще бъдат известени посредством системата на ранно предизвестие, Българска национална телевизия и БНР ", разясни Бачийски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР